Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský prezident Porošenko uvažuje o výmene premiéra

Ukrajinský prezident Petro Porošenko. Foto: TASR/AP/Sergei Chuzavkov

Petro Porošenko sa dnes stretol s politickými lídrami a hovoril s nimi o vytvorení novej vládnej koalície.

Minsk 14. marca (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko údajne uvažuje o súčasnej ministerke financií Natalii Jareskovej, ako o možnej náhrade za premiéra Arsenija Jaceňuka. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Hovorca ukrajinského prezidenta Sviatoslav Cegolko na svojej facebookovej stránke uviedol, že Porošenko sa dnes stretol s politickými lídrami a hovoril s nimi o vytvorení novej vládnej koalície.

Podľa svojho hovorcu uvažuje Porošenko o Jareskovej ako o prípadnej budúcej predsedníčke vlády. Ďalším kandidátom na funkciu premiéra by údajne mohol byť Andrij Sadový, starosta mesta Ľvov a predseda strany Svojpomoc (Samopomič) - jednej zo strán, ktoré opustili vládnu koalíciu.

Jaceňukova vláda prežila vo februári hlasovanie o nedôvere v ukrajinskom parlamente. Avšak dve strany - Samopomič a Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej - vládnu koalíciu opustili na protest proti neúspešnému odvolávaniu premiéra, ktorému vyčítajú zhoršujúcu sa hospodársku situáciu v krajine a pomalé tempo reforiem.

Koalícia vedená stranou Blok Petra Porošenka sa tak po roku rozpadla a stratila väčšinu v parlamente.