Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Separatisti prepustili ďalších štyroch vojakov a štyroch civilistov

Proruskí separatisti odprevádzajú na výmenu ukrajinských vojakov za svojich bojovníkov v Doneckej oblasti 26. decembra 2014 Foto: TASR/AP

V piatok a dnes sa tak na slobodu dostalo 154 ukrajinských vojakov a civilistov.

Proruskí separatisti prepustili dnes na východe Ukrajiny v dvoch vlnách celkom osem Ukrajincov. Oznámila to agentúra UNIAN.

V prvej vlne, o ktorej informoval na Facebooku poradca námestníka ukrajinského ministra obrany Vasyl Budyk, sa na slobodu dostali po 118 dňoch traja vojaci a po 103 dňoch jeden civilista.

Hovorca ukrajinského prezidenta Sviatoslav Cegolko neskôr na rovnakej sociálnej sieti oznámil prepustenie ďalších štyroch osôb v Luhanskej oblasti - jedného vojaka a troch civilistov.

Separatisti prepustili všetkých Ukrajincov bez recipročnej výmeny.

V piatok a dnes sa tak na slobodu dostalo 154 ukrajinských vojakov a civilistov. Piatková výmena 146 ukrajinských vojakov za 222 rebelov sa uskutočnila severne od východoukrajinského mesta Doneck, metropoly samozvanej Doneckej ľudovej republiky, za prítomnosti predstaviteľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Je to jediný výsledok stredajšieho stretnutia kontaktnej skupiny pre Ukrajinu v bieloruskom hlavnom meste Minsk.

Zatiaľ nie je známe, kedy sa kontaktná skupina zíde opäť. Pôvodne mala rokovať aj v piatok. Proruskí separatisti nevylúčili, že by sa tak mohlo stať v najbližších dňoch.

Podľa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) zadržiavali separatisti v Donbase k 25. decembru ešte 684 ľudí.


Porošenko privítal prepustených vojakov

Ukrajinský prezident Petro Porošenko privítal v noci nadnes na vojenskom letisku v hlavnom meste Kyjev 145 vojakov, ktorých v piatok vymenili proruskí separatisti za vyše 220 svojich bojovníkov.

"U mňa ako prezidenta a ako občana je srdce plné radosti, že môžete byť - ako som sľúbil - na Nový rok so svojimi rodinami a spolubojovníkmi," povedal Porošenko podľa vyhlásenia, ktoré zverejnila na internete jeho kancelária. Zároveň vyjadril ľútosť nad tým, že domov sa ešte nevrátili všetci zajatí vojaci.

"Budeme hľadať a nájdeme každého (vojaka), nikoho tam nenecháme. Štát bude bojovať o každého svojho verného syna," povedal prezident.

Prepustení vojaci pochádzali z rôznych jednotiek ukrajinskej armády a národnej gardy a niekoľkých dobrovoľných práporov. V zajatí boli od niekoľkých týždňov po niekoľko mesiacov.