Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský prezident Zelenskyj pricestoval do Helsínk

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a fínsky prezident Sauli Niinistö pózujú počas uvítacej ceremónie v Helsinkách v stredu 3. mája 2023. Foto: TASR/AP

Zelenskyj sa stretne s fínskym prezidentom Saulim Niinistöm a premiérmi štyroch ďalších severských krajín a budú hovoriť o podpore Ukrajiny.

Helsinki 3. mája (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v stredu do fínskeho hlavného mesta Helsinki, kde sa zúčastní na jednodňovom summite severských krajín. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Zelenskyj sa stretne s fínskym prezidentom Saulim Niinistöm a premiérmi štyroch ďalších severských krajín a budú hovoriť o podpore Ukrajiny. Na stretnutí v prezidentskom paláci sa zúčastní okrem Niinista aj švédsky premiér Ulf Kristersson, nórsky premiér Jonas Gahr Störe, dánska premiérka Mette Frederiksenová a islandská premiérka Katrín Jakobsdóttira.

Podľa denníka The Guardian sa očakáva, že Zelenskyj sa po stretnutí zúčastní aj na spoločnej tlačovej konferencii.

Fínsko, Švédsko, Nórsko, Dánsko a Island podporujú Ukrajinu od začiatku ruskej invázie. V jej dôsledku Fínsko a Švédsko vlani požiadali o vstup do Severoatlantickej aliancie a Fínsko sa už stalo členom NATO.