Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský režisér Sencov je v kritickom zdravotnom stave

Na archívnej snímke z 25. augusta 2015 ukrajinský režisér Oleh Sencov. Foto: TASR/AP

Sencova zadržali na Kryme v roku 2014 po tom, čo Rusko tento polostrov anektovalo. Súd ho poslal do väzenia na 20 rokov pre plánovanie teroristického činu.

Kyjev/Moskva 21. augusta (TASR) - Zdravotný stav ukrajinského filmového režiséra Oleha Sencova, ktorý v ruskom väzení drží 100. deň hladovku, je kritický. S odvolaním sa na vyhlásenie filmárovej sestry Nataľje Kaplanovej o tom v utorok informovala tlačová agentúra AP.

Sencova zadržali na Kryme v roku 2014 po tom, čo Rusko tento polostrov anektovalo. Súd ho poslal do väzenia na 20 rokov pre plánovanie teroristického činu, čo však samotný filmár, na ktorého prepustenie vyzvali viacerí západní politici i početní umelci, popiera.

Sencov si trest stanovený ruským súdom odpykáva vo väzenskom tábore v západosibírskom meste Labytnangi v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu na Urale. Štrnásteho mája tam začal držať protestnú hladovku za prepustenie 65 Ukrajincov väznených v Rusku - vrátane seba -, ktorých nazýva politickými väzňami.

Filmárova sestra Nataľja Kaplanová povedala v utorok pre AP, že Sencov je v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti. Rodina však úplné informácie o jeho zdravotnom stave nemá, dodala.

Ako vo svojej správe ďalej uviedla AP, tvrdenia ruských väzenských orgánov sú v rozpore so správami o zhoršujúcom sa filmárovom zdraví. Sencov podľa nich dostal výživové doplnky.

Ruská ombudsmanka Tatiana Moskaľkovová vyhlásenie režisérovej sestry bezprostredne poprela. Pre ruskú tlačovú agentúru RIA Novosti povedala, že vedenie väznice vyslalo v pondelok tím lekárov, aby posúdili filmárovo zdravie. Jeho zdravotný stav je podľa ich záverov uspokojivý.

Približne 50 ľudí protestovalo v utorok pred ruským veľvyslanectvom v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev a v rukách niesli plagáty s nápismi: Zachráňte Oleha Sencova!

Ukrajinskí predstavitelia v utorok zopakovali svoju výzvu, aby ruské orgány prepustili tohto filmára na slobodu. "Ani jedno stretnutie alebo medzinárodné rokovanie sa nezaobíde bez toho, aby som nevyzval svetových lídrov na proaktívnosť a naliehanie na Kremeľ, aby prepustil Oleha a samozrejme aj všetkých ďalších väzňov," tvítoval ukrajinský prezident Petro Porošenko.