Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský súd uvalil do 19. júla väzbu na 2 zajatých ruských vojakov

Ilustračné foto Foto: TASR

Obaja muži sú podľa medializovaných informácií momentálne hospitalizovaní a zotavujú sa zo zranení.

Kyjev 22. mája (TASR) - Jeden z kyjevských obvodných súdov rozhodol dnes o uvalení väzby na dvoch Rusov, zajatých na Ukrajine, a to do 19. júla.

Právny zástupca jedného z nich už pre ukrajinské médiá avizoval odvolanie svojho mandanta - Alexandra Alexandrova, informovala tlačová agentúra UNIAN.

Obaja muži sú podľa medializovaných informácií momentálne hospitalizovaní a zotavujú sa zo zranení. V nemocnici zostanú až do uzdravenia, a to pod kontrolou príslušníkov bezpečnostných zložiek, potom by ich mali previezť do väzenského zariadenia.

Navštívili ich už predstavitelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Červeného kríža, advokát i psychológ. V súlade s medzinárodným právom majú možnosť navštíviť ich aj pracovníci ruského konzulátu, avšak doteraz tak neurobili.

Kapitán Jevgenij Jerofejev a seržant Alexander Alexandrov boli podľa ukrajinských oficiálnych zdrojov príslušníkmi ruských ozbrojených síl v aktívnej službe, keď ich počas víkendu zajali v okolí mesta Ščasťa v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

Obaja sa pre ruský denník Novaja gazeta vyjadrili, že na Ukrajinu boli vyslaní rozkazom na vojenskú misiu. Ich slová sú teda v rozpore s tvrdením Moskvy, že na východe Ukrajiny boli ako súkromné osoby. Obaja muži sa až od novinára ruského denníka dozvedeli, že žiadosť o prepustenie z aktívnej služby v ruskej armáde podpísali vlani v decembri.

Na žiadosť novinára denníka Novej gazety o komentár tvrdenia Kremľa, že na Ukrajine ruská armáda nie je, jeden zo zajatých mužov, Alexandr Alexandrov, uviedol: "Ako vidíte, je. Len je nevýhodné priznať to".

Rusko sa podľa slov Dmitrija Peskova, hovorcu ruského prezidenta Vladimira Putina naďalej pokúša podnikať kroky, ktoré by viedli k prepusteniu Rusov zajatých na juhovýchode Ukrajiny. Hovorca sa už skôr nechal počuť, že Kremeľ nemá v úmysle preverovať "dohady" o zadržaní ruských vojakov na ukrajinskom Donbase. "Toto nie je téma pre prezidentskú kanceláriu," vyhlásil Peskov a opäť zdôraznil, že na východe Ukrajiny žiadni ruskí vojaci "neboli a nie sú".

Ukrajinskí predstavitelia už avizovali, že oboch zajatých čaká proces, v ktorom by mohli čeliť obvineniu z teroristických aktivít.