Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský súd uvalil dvojmesačnú väzbu na zadržaného ruského novinára

Na snímke riaditeľ pobočky ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti na Ukrajine Kirill Vyšinský počúva na súde 17. mája 2018 v ukrajinskom Chersone. Ruská vláda protestuje proti postupu orgánov na Ukrajine, ktoré zadržali ruského novinára Kirilla Vyšinského na základe obvinenia z velezrady. Rada Európy a ďalšie ľudskoprávne organizácie medzitým vyjadrili v súvislosti s týmto prípadom znepokojenie. Foto: TASR/AP

Ukrajinská štátna bezpečnostná služba zadržala Vyšinského v utorok, a to po zásahoch v kyjevských kanceláriách RIA Novosti a televíznej stanice Russia Today.

Kyjev 17. mája (TASR) - Súd v meste Cherson na juhu Ukrajiny rozhodol vo štvrtok o uvalení väzby na ruského novinára Kirilla Vyšinského, ktorého zadržali tento týždeň ukrajinské orgány na základe obvinenia z velezrady. Riaditeľa pobočky ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti na Ukrajine tak budú môcť ponechať v cele 60 dní, uviedla agentúra AP.

Ukrajinská štátna bezpečnostná služba SBU zadržala Vyšinského v utorok, a to po zásahoch v kyjevských kanceláriách RIA Novosti a televíznej stanice Russia Today (RT). Podľa SBU boli tieto ruské, štátom financované médiá využívané ako "nástroje v hybridnej vojne proti Ukrajine".

Kremeľ odsúdil postup ukrajinských orgánov ako útok na slobodu médií, zatiaľ čo ruské ministerstvo zahraničných vecí podalo formálny protest. Rada Európy zase vyhlásila, že je "znepokojená možnými dôsledkami opakovaného zadržania novinárov na stav slobody médií na Ukrajine".