Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský umelec predáva kresbu ruského krížnika Moskva

Na archívnej snímke ruský raketový krížnik Moskva. Foto: TASR/AP

Obraz čaká na záujemcu a napredaj sú aj jeho kópie s cieľom vyzbierať prostriedky pre dobročinné organizácie na Ukrajine i na podporu Krišovského rodiny, píše DPA.

Kyjev 20. februára (TASR) - Ukrajinský umelec Dmytro Krišovskyj predáva kresbu ruského krížnika Moskva, ktorému vlani vo februári ukrajinský vojak Roman Hrybov ukázal gesto vzdoru. Túto kresbu tušom podpísal samotný Hrybov. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránke denníka The Independent.

"Tento chlapík (Hrybov) ma poprosil, aby som loď nakreslil," uviedol Krišovskyj a dodal, že Hrybov kresbu podpísal. Loď má navrchu architektonický prvok Kremľa a podľa Krišovského znázorňuje, že "celý štát je teroristický štát".

Predmetná kresba je súčasťou jeho série kresieb s názvom Motanka, ktoré sú inšpirované vojnou, píše DPA. Umelec vyjadril presvedčenie, že jeho diela povzbudia ľudí, aby "nezatvárali oči" pred hrôzami, ktoré sa v jeho krajine dejú.

Obraz čaká na záujemcu a napredaj sú aj jeho kópie s cieľom vyzbierať prostriedky pre dobročinné organizácie na Ukrajine i na podporu Krišovského rodiny, píše DPA.

Ruské ozbrojené sily sa vlani krátko po začiatku invázie snažili zmocniť Hadieho ostrova v Čiernom mori. Udalosť sa stala známa po tom, ako bol zverejnený zvukový záznam komunikácie medzi ruskou vojnovou loďou, ktorá sa blížila k Hadiemu ostrovu, a ukrajinskými vojakmi nachádzajúcimi sa na ostrove. Po tom, ako loď vyzvala vojakov, aby sa vzdali, jeden obrancov ostrova, 32-ročný Roman Hrybov, odpovedal: "Ruská vojnová loď, choď do p...!".

Ukrajinská vláda Hrybovovi udelila vyznamenanie za statočnosť a jeho výrok sa následne stal symbolom ukrajinského vzdoru, píše DPA. Ukrajinská pošta tento výrok zakomponovala na niektoré zo známok.

Raketový krížnik Moskva neskôr vážne poškodený výbuchom munície a 14. apríla sa potopil.