Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ultrapravicový Jobbik stratil od septembra takmer tretinu priaznivcov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

V Maďarsku sú dve tretiny voličov taktiež nespokojné s činnosťou ľavice.

Budapešť 25. novembra (TASR) - Maďarská ultrapravicová opozičná strana Jobbik stratila v priebehu uplynulých dvoch mesiacov takmer tretinu svojich priaznivcov. Vyplýva to z dnes zverejnených výsledkov prieskumu verejnej mienky inštitútu Nézöpont, podľa ktorého si vládny blok Fidesz-KDNP udržiava už tretí mesiac silnú vedúcu pozíciu s podporou 34 percent voličov.

Podľa agentúry MTI inštitút konštatoval, že proces transformácie Jobbiku na ľudovú stranu, ako to avizoval predseda Gábor Vona, skrachoval. Kým Jobbik by volilo v septembri 17 percent Maďarov, v novembri jeho podpora poklesla až na 11 percent. Extrémistická strana podľa analytikov nedokázala profitovať ani z migračnej krízy, z ktorej najviac ťažil vďaka rozhodným krokom proti migrácii blok Fidesz-KDNP.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že dve tretiny voličov sú nespokojné s činnosťou ľavice. Pre Maďarskú socialistickú stranu (MSZP), ktorú v novembri podporilo opäť sedem percent voličov, je mimoriadne zlou správou, že 18 percent respondentov označilo za vodcu ľavice predsedu Demokratickej koalície (DK) a expremiéra Ferenca Gyurcsánya. Predsedu MSZP Józsefa Tóbiása považuje za lídra ľavičiarov iba päť percent opýtaných.

Treťou najsilnejšou opozičnou stranou je DK s podporou päť percent - získalo o jedno percento menej hlasov než v októbri, po nej nasleduje ochranárska strana LMP so ziskom štyroch percent.

V novembrovom prieskume získali po jednom percente hlasov voličov strany Együtt (Spolu) a PM (Dialóg pre Maďarsko). Pomer voličov, ktorí omietajú hlasovať, prípadne nechcú zverejniť svoje preferencie, stúpol z októbrových 32 percent na 35 percent.