Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zomrel Elio Toaff, dlhoročný rabín Ríma. Do stovky mu chýbal rok

Na snímke rakva s pozostatkami rabína Elia Toaffa počas prenosu do rímskej synagógy v nedeľu 19. apríla 2015. Foto: TASR/AP

Hlavná rímska synagóga ihneď otvorila svoje dvere pre tých, ktorí mu chcú vzdať poslednú poctu.

Rím 21. apríla (TASR) - Dlhoročný rabín Ríma Elio Toaff, ktorý prispel k zmiereniu judaizmu a katolíckej cirkvi po stáročiach vzájomnej nedôvery, v nedeľu zomrel vo veku 99 rokov. Oznámila to včera židovská obec.

Hlavná rímska synagóga ihneď otvorila svoje dvere pre tých, ktorí mu chcú vzdať poslednú poctu, napísala agentúra AP.

Toaff urobil historický krok na ceste k zmiereniu tým, že v roku 1986 privítal v synagóge prvýkrát pápeža - Jána Pavla II.

Na archívnej snímke z 13. apríla 1986 rabín Elio Toaff s pápežom Jánom Pavlom II. v synagóge v Ríme.
Foto: TASR/AP


"Rabín nepracuje iba pre svoju obec alebo pre židov. Rabín musí hovoriť s každým človekom, ktorý ho potrebuje. Patrí všetkým. Je tu pre všetkých," zveril sa Toaff v rozhovore pre noviny Jerusalem Post v predvečer svojho odchodu do výslužby v roku 2001.

Jeho ochota nadviazať medzináboženský dialóg z neho urobila privilegovaného partnera Vatikánu v jeho snahách o takýto dialóg a rabín Toaff bol jedným z iba dvoch ľudí, ktorých vo svojom testamente menovite spomenul Ján Pavol II. Tou druhou osobou bol pápežov osobný tajomník.

V kondolenčnom posolstve adresovanom hlave židovskej obce v Ríme pápež František pripomenul spomínaný historický vzťah. Toaff "bol vedúcou osobnosťou židovskej a talianskej histórie v uplynulých desaťročiach, schopnou získať si úctu a uznanie druhých svojou morálnou autoritou a hlbokou ľudskosťou," napísal pápež.