Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Úmrtie prezidenta Malawi potvrdil štátny rozhlas

Mutharika bol prezidentom od roku 2004, vo voľbách v roku 2009 získal druhý prezidentský mandát, ktorý sa mal skončiť v roku 2014.

Lilongwe 7. apríla (TASR) - Štátny rozhlas afrického Malawi dnes oznámil, že prezident krajiny Bingu wa Mutharika zomrel po zástave srdca. Potvrdil tak dva dni kolujúce fámy o tom, že 78-ročný prezident zomrel vo štvrtok na infarkt.

Mutharika bol prezidentom od roku 2004, vo voľbách v roku 2009 získal druhý prezidentský mandát, ktorý sa mal skončiť v roku 2014. Predtým pracoval vo Svetovej banke. Mnohí Malawijčania ho považovali za autokrata zodpovedného za ekonomický kolaps bývalej britskej kolónie.

Oficiálne potvrdenie jeho smrti pravdepodobne odkladali pre spory o to, kto sa ujme moci. Podľa ústavy to má byť viceprezidentka Joyce Bandaová, ktorá sa však v posledných rokoch nezhodla s prezidentom a vlani ju vylúčili z vládnucej strany. Tá v piatok zvolila za svojho nového predsedu brata zosnulého prezidenta, Petera Muthariku.

Ústavní experti a občianske hnutia zdôraznili, že zákon nevyžaduje, aby bol prezident členom vládnucej strany. Tento názor podporili aj USA, ktoré vyjadrili obavy z odkladu odovzdania moci v Malawi.

Ak funkciu prezidenta prevezme Joyce Bandaová, stane sa prvou ženou na čele Malawi.