Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

UNESCO: Islamský štát rabuje a plieni lokality v Sýrii a Iraku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pätina z približne 10.000 svetoznámych lokalít v Iraku sa dostala pod kontrolu Islamského štátu, varuje UNESCO.

Londýn 2. júla (TASR) - Bojovníci extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) rabujú starobylé lokality po celom Iraku a Sýrii v "priemyselnom rozsahu" a ukradnuté poklady predávajú priekupníkom, aby získali peniaze. Povedala to dnes generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová, ktorú citovala agentúra Reuters.

Pätina z približne 10.000 svetoznámych lokalít v Iraku sa dostala pod kontrolu Islamského štátu a bola značne vyplienená, pričom sa nevie, čo sa deje v "tisícoch ďalších" oblastiach, konštatovala Bokovová na zasadaní expertov v Londýne.

Niektoré lokality v Sýrii vyplienili povstalci tak vážne, že stratili akúkoľvek hodnotu pre historikov a archeológov, povedala Bokovová. UNESCO je podľa nej čoraz znepokojenejšie aj situáciou v Líbyi.

Územie, na ktorom radikáli IS vyhlásili kalifát, zahŕňa niekoľko z najbohatších archeologických nálezísk na planéte. V tomto regióne si svoje sídla budovali vládcovia starobylej Asýrskej ríše a prekvitala grécko-rímska civilizácia.

"Vedomé ničenie, ktorého sme dnes svedkom v Sýrii a Iraku, dosiahlo v novodobej histórii bezprecedentnú úroveň," povedala Bokovová na pôde Kráľovského inštitútu pre obranné a bezpečnostné štúdie (RUSI). Toto ničenie podľa nej nielen pokračuje, ale je vykonávané systematicky. "Rabovanie archeologických lokalít a múzeí, predovšetkým v Iraku, dosiahlo rozsah priemyselného ničenia," dodala.

"Kultúrne čistky" sú zamerané na ničenie spoločných koreňov ľudstva, pokračovala Bokovová. Predstavujú však tiež zdroj financovania povstalcov, ktorí nútia miestnych ľudí, aby prekopávali lokality, a predávajú nájdené artefakty, ktoré sa tak dostávajú do súkromných zbierok po celom svete.

Medzinárodnému spoločenstvu pomáhajú pri chápaní toho, čo sa deje vo významných lokalitách v Sýrii a Iraku, satelitné zábery. Na niektorých vidno, že po monumentoch ostali iba stovky dier v zemi.