Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Paríži schválili odporúčania o ochrane dokumentárneho dedičstva

Paríž, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa schválených odporúčaní je digitálne dokumenty potrebné odborne ošetrovať a dlhodobo chrániť.

Paríž/Bratislava 2. júla (TASR) - V hlavnom sídle UNESCO v Paríži odsúhlasili dnes zúčastnené delegácie expertov návrh Odporúčaní o ochrane a prístupe k dokumentárnemu dedičstvu v digitálnom veku. Dokument predložia na schválenie na 38. Generálnej konferencii UNESCO na jeseň.

TASR o tom informovala veľvyslankyňa a stála delegátka SR pri Organizácii Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Klára Novotná.

Konečné znenie dokumentu, ktorý stanovuje zásady a priority v oblasti identifikácie, ochrany, sprístupňovania, politík a medzinárodnej spolupráce v oblasti dokumentárneho dedičstva, pripravilo 110 delegátov a expertov zo 41 krajín celého sveta.

Slovenskú republiku zastupoval predseda Slovenského výboru pre program UNESCO "Pamäť sveta" z Univerzitnej knižnice v Bratislave Alojz Androvič.

Podľa schválených odporúčaní je digitálne dokumenty potrebné odborne ošetrovať a dlhodobo chrániť. Na riešenie sú preto nevyhnutné nové technológie, postupy a tiež výchova špecialistov na správu digitálneho obsahu, takzvaných digitálnych kurátorov.

Účasť na rokovaní Medzivládnej osobitnej komisie expertov zabezpečila Stála delegácia SR pri UNESCO v spolupráci s Univerzitnou knižnicou v Bratislave.

Výsledky a praktické skúsenosti pri digitalizácii a dlhodobej ochrane digitálneho kultúrneho dedičstva v rámci programu OPIS PO2 radia Slovenskú republiku medzi najvyspelejšie krajiny na svete.