Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

UNESCO odsúdilo ruské útoky na historické centrum mesta Odesa

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ruské útoky podľa organizácie zasiahli aj Kultúrne centrum ľudového umenia a umeleckého vzdelávania v meste Mykolajiv.

Paríž 22. júla (TASR) - Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v piatok odsúdila ruské útoky na budovy nachádzajúce sa v historickom centre ukrajinského mesta Odesa, ktoré je pod ochranou svetového dedičstva UNESCO. TASR správu prevzala z britského denníka The Guardian.

"Predbežné hodnotenie v Odese odhalilo poškodenie niekoľkých múzeí v rámci svetového dedičstva vrátane Odeského archeologického múzea, Odeského námorného múzea a Odeského literárneho múzea. UNESCO a miestne orgány ich všetky označili tzv. modrým štítom, charakteristickým symbolom Haagskeho dohovoru z roku 1954," vyhlásilo UNESCO.

Ruské útoky podľa organizácie zasiahli aj Kultúrne centrum ľudového umenia a umeleckého vzdelávania v meste Mykolajiv, vzdialeného približne sto kilometrov od Odesy.

Obyvateľov Odesy v piatok po štyroch po sebe idúcich nociach ruských útokov vyzvali, aby sa ukryli v protibombových krytoch. Ruské sily na mesto strieľali hypersonickými strelami a útočnými dronmi, ktoré cielili na ukrajinské sklady obilia.

K opakovaným útokom na Odesu došlo po tom, ako Rusko v pondelok odstúpilo od dohody o vývoze obilia z ukrajinských prístavov, čo vyvolalo kritiku medzinárodného spoločenstva.