Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

UNESCO upozorňuje na násilie páchané voči novinárkam na internete

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Útoky na internete na novinárky exponenciálne pribúdajú, najmä v kontexte násilia páchaného na ženách počas pandémie choroby COVID-19.

Paríž 8. marca (TASR) - Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v pondelok pri príležitosti Medzinárodného dňa žien upozornila na násilie na internete, ktoré zažívajú ženy-novinárky na celom svete pri výkone svojej práce.

Podľa nedávneho prieskumu UNESCO a neziskovej organizácie International Center for Journalists (ICFJ) 73 percent opýtaných novinárok uviedlo, že pri svojej práci zažilo násilie na internete. Často sú terčom koordinovaných mizogýnických útokov.

UNESCO spustilo svetovú kampaň zameranú proti násiliu na internete, páchanému voči ženám pracujúcim v médiách. "Toto násilie poškodzuje právo žien vyjadrovať sa. Aby sme zvládli tento rastúci trend, musíme nájsť kolektívne riešenia na ochranu novinárok pred násilím na internete. Patria sem tvrdé reakcie sociálnych médií, vnútroštátnych orgánov a mediálnych organizácií," uvádza UNESCO.

Cieľom kampane je upozorniť na výsledky zmieneného prieskumu, ktoré boli zverejnené vlani v decembri v správe s názvom: "Násilie na internete páchané na novinárkach: globálny prehľad incidencie a dosahu".

Zo správy vyplýva, že útoky na internete na novinárky exponenciálne pribúdajú, najmä v kontexte násilia páchaného na ženách počas pandémie choroby COVID-19. Správa poukazuje na skutočnosť, že násilie sa z on-line prostredia presúva do skutočného života - s potenciálne smrteľnými následkami. Z tohto dôvodu je podľa UNESCO potreba boja proti tomuto problému ešte naliehavejšia.