Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

UNESCO varuje: Z Iraku sa do Sýrie, Kuvajtu a Bahrajnu šíri cholera

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vypuknutie epidémie cholery v Iraku súvisí s viacerými faktormi.

Arbíl 6. novembra (TASR) - Riaditeľ úradu Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v Iraku Peter Hawkins dnes upozornil, že epidémia cholery sa z Iraku rozšírila aj do susednej Sýrie, Kuvajtu a Bahrajnu, pričom existuje riziko, že sa bude šíriť ešte viac. Irak totiž v decembri navštívia milióny šiitských pútnikov, aby sa v mestách Nadžaf a Karbalá zúčastnili na tradičnej náboženskej púti spojenej so sviatkom ášúrá.

Hawkins poukázal na to, že šírenie cholery má stúpajúcu tendenciu a podotkol, že chorobnosť už hlásia všetky spomínané ohrozené štáty - Sýria, Kuvajt i Bahrajn. Uviedol, že tímy UNESCO pracujú s duchovnými v Karbale i Nadžafe, aby spoločne prijali opatrenia, ktoré zabránia šíreniu cholery medzi účastníkmi nadchádzajúceho masového zhromaždenia.

Vypuknutie epidémie cholery v Iraku súvisí s viacerými faktormi, poznamenal Hawkins, pričom spomenul nízku hladinu rieky Eufrat a na druhej strane jesenné záplavy, ktoré znečistili nielen túto rieku, ale aj studne. Svoju rolu v šírení choroby zohráva aj súčasná situácia v Iraku, ktorého sever a západ dobyli islamisti z extrémistickej organizácie Islamský štát a vyhlásili tam kalifát.

Sviatok ášúrá slávia všetci moslimovia, ale pre šiitov má osobitný význam, keďže si ním pripomínajú mučenícku smrť imáma Alího Husajna, vnuka proroka Mohameda, a jeho ďalších 72 stúpencov v roku 680. Ášúrá tradične vrcholí v irackom pútnickom meste Karbalá, kde si väčšinou mladí muži bičujú chrbát a hruď a mečmi a dýkami si spôsobujú rezné rany na hlave, aby tak dali najavo svoj zármutok nad utrpením imáma Husajna a oddanosť jeho pamiatke.

Ášúrá je najdôležitejším sviatkom v šiitskom kalendári. Vzťahuje sa k bitke z roku 680, ktorá dala základ schizme medzi vyznávačmi islamu a nepriateľstvu medzi nimi. Ultrakonzervatívne sunnitské skupiny tvrdia, že šiiti sú neveriaci, ktorí si zaslúžia smrť. Panujú preto obavy, že sunnitskí extrémisti zneužijú masové zhromaždenia šiitov, aby ich útoky mali čo najvyšší počet obetí.