Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Experti: Francúzska bageta bude na zozname UNESCO, zaslúži si uznanie

Majiteľka pekárne Florence Poirierová (vľavo) s čerstvou francúzskou bagetou pekárni v meste Versailles pri Paríži v utorok 29. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Experti UNESCO v stredu na schôdzi v Maroku rozhodli, že toto francúzske pečivo pripravené z múky, vody, soli a kvasníc si zaslúži uznanie OSN.

Paríž 30. novembra (TASR) - Francúzska bageta bude zaradená na Zoznam nehmotného svetového dedičstva ľudstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). TASR správu prevzala v stredu z agentúr AP a AFP.

Experti UNESCO v stredu na schôdzi v Maroku rozhodli, že toto francúzske pečivo pripravené z múky, vody, soli a kvasníc si zaslúži uznanie OSN. Francúzske ministerstvo kultúry predtým upozornilo na "pokračujúci pokles" počtu tradičných pekární. Za posledných 50 rokov každoročne zatvorí prevádzku približne 400 z nich.

Generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová povedala, že toto rozhodnutie oceňuje "umenie a zručnosť pekárov" a "denný rituál". "Je dôležité, aby tieto remeselné znalosti mohli existovať aj v budúcnosti," uviedla Azoulayová, ktorá bola v rokoch 2016–17 francúzskou ministerkou kultúry.

Bageta je pokladaná za neodmysliteľný francúzsky výrobok. Údajne ju však vymyslel vo Viedni narodený pekár August Zang v roku 1839. Zang uviedol do prevádzky parnú pec, čím umožnil pečenie chleba z krehkou kôrkou a nadýchaným cestom vo vnútri.

Pekár David vyťahuje francúzske bagety z pece v pekárni v meste Versailles pri Paríži v utorok 29. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Agentúra AFP píše, že bagetu vytvorili pekári v Napoleonovej armáde s cieľom zabezpečiť dávky chleba pre vojakov. Dlhé a tenké pečivo sa dalo rýchlo pripraviť v tehlových peciach narýchlo postavených na bojisku, píše AFP.

Tieto kusy pečiva sa vo Francúzsku dajú kúpiť na rôznych predajných miestach vrátane supermarketov. Pozorovatelia však upozorňujú na problémy v oblasti kvality, dodáva AP.

Cesto musí odpočívať 15–20 hodín pri teplote štyri až šesť stupňov Celzia, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na francúzsky zväz pekárov.

Experti UNESCO sa tento týždeň zišli v Maroku, ktoré tejto organizácii v súčasnosti predsedá. Skúmajú celkovo 56 návrhov na zaradenie na Zoznam nehmotného svetového dedičstva ľudstva vrátane štyroch, ktoré si naliehavo vyžadujú zachovanie.

Na Zozname nehmotného svetového dedičstva ľudstva je v súčasnosti približne 600 výrobkov z viac než 130 krajín.