Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

ONLINE: Únoscu lietadla zatkli, rukojemnícka dráma sa skončila

Na snímke člen posádky uneseného lietadla stojí vo dverách po pristátí na medzinárodnom letisku v Larnake na Cypre 29. marca 2016. Foto: TASR/AP

Let číslo 181 spoločnosti EgyptAir, smerujúci z Alexandrie do Káhiry s 81 cestujúcimi na palube, uniesol muž, ktorý tvrdil, že má na sebe opasok s výbušninami. Lietadlo pristálo na letisku Larnaka.

Bratislava 29. marca (Teraz.sk/TASR) -Egyptské ministerstvo civilného letectva potvrdilo, že vnútroštátny let číslo 181 spoločnosti EgyptAir, smerujúci z Alexandrie do Káhiry s 61 cestujúcimi na palube, uniesol cestujúci, ktorý tvrdil, že má na sebe opasok s výbušninami. Lietadlo pristálo na cyperskom letisku Larnaka.

Na fotografii údajný únosca lietadla.
Foto: YouTube - SkyNews


Cyperská polícia v súvislosti s pristátím uneseného lietadla v meste Larnaka evakuovala pláž pri tamojšom letisku, informuje agentúra AP. Podľa údajov cyperskej štátnej vysielacej spoločnosti, ktoré prevzala agentúra Reuters, páchateľ požadoval prepustenie žien väznených v Egypte, kde vláda v súčasnosti čelí povstaniu islamských militantov na Sinajskom polostrove.




Čo vieme o unesenom lietadle:

- Lietadlo spoločnosti EgyptAir MS181 z Alexandrie do Káhiry bolo unesené v utorok ráno jedným únoscom.
- Lietadlo sa odklonilo od trasy a pristálo na cyperskom letisku Larnaka.
- Väčšinu pasažierov únosca prepustil.
- Únoscom je Egypťan Seif El Din Mustafa. Pôvodné informácie hovorili o egyptsko-americkom občanovi Ibrahimovi Samahovi.
- Predstaviteľ cyperského rezortu diplomacie Alexandros Zenon doplnil, že ide o osobu v nestabilnom duševnom stave a k záležitosti sa pristupuje primeraným spôsobom.
- Cyperský prezident informoval, že motív pre únos má osobný charakter. Únosca požadoval, aby na letisko prišla jeho exmanželka.


14:22
Dráma po únose egyptského linkového lietadla, ktoré pristálo dnes na Cypre, sa skončila zadržaním páchateľa. Agentúra DPA o tom informuje s odvolaním sa na cyperskú štátnu televíziu. Štyria členovia posádky a traja cestujúci, ktorí zostávali na palube s únoscom ako rukojemníci, predtým opustili lietadlo nezranení. Ukončujeme online, ďalšie informácie prinesieme v aktuálnom spravodajstve.

13:48
Cyperské ministerstvo zahraničných vecí informovalo na sociálnej sieti o úspešnom zatknutí únoscu.



13:44
Na záberoch stanice Cypriot TV vidno, ako jeden muž oblečený v uniforme vychádza z lietadla von cez malé okienko v kokpite lietadla a následne uteká preč. Lietadlo vraj opustili ďalší dvaja ľudia.




13:38
Pozrite si fotogalériu z cyperského letiska.


13:17
Podľa cyperských médií má byť únosca egyptský armádny vojak.



13:08
Britský denník The Guardian informuje, že únoscov štvorstranový dokument, ktorý doručil exmanželke, bol preložený. Údajne obsahuje požiadavku na prepustenie štyroch väzenkýň z Egypta.



12:59
Cyperské úrady potvrdili, že únosca sa chce stretnúť s exmanželkou a že sa nejedná o teroristický čin. Niektoré médiá vrátane českej televízie prišli s informáciou, že únosca žiada aj prepustenie egyptských väzenkýň.

12:37
Cyperské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo identitu únoscu. Je ním Egypťan Seif El din Mustafa.



12:07
Hovorca egyptského prezidenta potvrdil, že meno únoscu nie je Ibrahim Samaha. Únoscom podľa neho je Egypťan Seif El Din Mustafa. Informuje televízia CNN.

12:05
Na palube sa majú momentálne nachádzať pilot, kopilot, letušky, ochrankár a traja pasažieri. Informuje BBC.

11:56
Marina Parashková, ktorá prišla na letisko potvrdila, že je exmanželkou Ibrahim Samaha. Ten však podľa najnovších informácii nie je únoscom. Parashková taktiež potvrdila, že muž na fotke z lietadla nie je jej exmanžel Ibrahim Samaha.

11:35
Vznikli pochybnosti o zverejnenej identite únoscu.

Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na dekana Alexandrijskej univerzity Gamala al-Omrawiho, Egypťan Ibrahim Samaha nie je únoscom tohto lietadla ale pasažierom. Gamala vraj telefonoval s kolegom Ibrahimom a ten mu potvrdil, že sa nachádzal medzi prepustenými pasažiermi.

11:28
Podľa najnovších informácii má byť únosca s dvomi občanstvami, egyptským a americkým.

11:10
Exmanželka únoscu sa už nachádza podľa denníka The Guardian na letisku v Larnake. Mala by s únoscom prísť do kontaktu.



11:07
Na palube uneseného lietadla sa má nachádzať jeden Ír, jeden Talian a dvaja Briti.

10:58
Na palube lietadla sa má nachádzať ešte 18 pasažierov. presný počet sa však nedá odhadnúť.

Autobus preváža cestujúcich z uneseného lietadla, ktoré pristálo na medzinárodnom letisku v Larnake na Cypre 29. marca 2016.
Foto: TASR/AP


10:54
Únosca sa má volať Ibrahim Abdel Tawwab Samaha. Podľa viacerých svetových agentúr a denníkov má byť únosca veterinárom a zároveň profesorom veteriny na Alexandrijskej univerzite.

10:50
Únosca lietadla má pochádzať z Egypta. Podľa cyperskej polície má žiadať o azyl. Informuje The Guardian.

10:47
Cyperská polícia potvrdila, že únosca sa chce stretnúť so svojou exmanželkou Marinou Parashkovou. Tá podľa denníka Guardian už má byť na ceste na letisko.




10:45
Podľa denníka The Guardian za únosom nie je hrozba terorizmu, ale láska. Cyperský prezident Nikos Anastasiades potvrdil, že únosca sa chce stretnúť so ženou, ktorá je na Cypre, píše The Guardian.

10:40
Na videu vidno lietadlo na letisku Larnaka a rukojemníkov, ktorí vystupujú z lietadla.



10:28
Televízia BBC s odvolaním sa na cyperské médiá uviedla, že únosca mal byť motivovaný "osobnými dôvodmi" a možno hľadať aj azyl. Táto informácia však nie je potvrdená.

10:08
Niektoré médiá uvádzajú, že únoscov bolo viacero. Egyptské úrady informovali o jednom únoscovi, ktorý tvrdil, že je opásaný výbušninou.

10:02
TASR vám prináša výberovú chronológiu niektorých únosov lietadiel vo svete.

10:00
Na palube linkového lietadla uneseného v Egypte sa podľa dostupných informácií nenachádzal žiaden Slovák. Pre TASR to povedal Juraj Tomaga, šéf Tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Ministerstvo situáciu naďalej preveruje.

9:49


9:45
Na videu vystupujú unesení cestujúci z lietadla.

BREAKING: EgyptAir flight ‘hijacked and forced to land in Cyprus’ – aviation officials. Live updates on http://eurone.ws/101CWP

Posted by euronews on Tuesday, March 29, 2016


9:38
"Informácie ktoré zatiaľ máme hovoria o jednom únoscovi. Zatiaľ nemá žiadne požiadavky," povedal cyperský minister zahraničných vecí Alexandros Zenon pre Francúzsku televíziu.

9:30
S únoscami sa podarilo vyjednať prepustenie všetkých pasažierov s výnimkou posádky lietadla a štyroch cudzincoch, informuje letecká spoločnosť EgyptAir na sociálnej sieti Twitter.