Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Unesený humanitárny pracovník z Nemecka je na slobode

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hovorca guvernéra provincie Kundúz uviedol, že Nemca oslobodili tamojšie bezpečnostné zložky.

Kundúz 29. mája (TASR) - Humanitárny pracovník z Nemecka, ktorého uniesli pred šiestimi mesiacmi na severe Afganistanu, sa podarilo v noci nadnes oslobodiť. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na afganských činiteľov.

Hovorca guvernéra provincie Kundúz uviedol, že Nemca oslobodili tamojšie bezpečnostné zložky. Muž, ktorého meno nezverejnili, bol po úspešnej akcii prevezený na nemecký honorárny konzulát v Afganistane, sídliaci v meste Mazáre Šaríf. Nemecko má v tomto meste aj vlastnú vojenskú základňu.

Hovorca policajného šéfa provincie Kundúz potvrdil, že pri zásahu polície, ktorá musela najskôr obkľúčiť jeden z miestnych domov, nikoho nezatkli. Všetkým podozrivým sa totiž podarilo z budovy utiecť.

Oslobodenie nemeckého humanitárneho pracovníka potvrdil aj rezort diplomacie v Berlíne. Muž bol po policajnej akcii v dobrom zdravotnom stave. Hovorkyňa ministerstva odmietla komentovať, či Nemca prepustili za výkupné, no dodala, že "nemecká vláda nedovolí, aby ju vydierali".

Oslobodený humanitárny pracovník pôsobí v rozvojovej agentúre GIZ. Zmizol v apríli tohto roku počas jazdy z provincie Kundúz do Mazáre Šaríf.

Severný Afganistan je čoraz nebezpečnejší vzhľadom na to, že afganské militantné hnutie Taliban začalo na konci apríla svoju každoročnú jarnú ofenzívu.

Povstalci po nedávnom útoku takmer vtrhli do mesta Kundúz. Tento útok preveril afganské bezpečnostné zložky, ktorým sa však podarilo extrémistov zatlačiť späť.