Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Unesených humanitárnych pracovníkov sudánski povstalci prepustili

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

S prepustením pracovníkov pomáhal Medzinárodný výbor Červeného kríža. Uniesli ich 25. apríla počas hodnotiacej misie neďaleko mesta Yei.

Džuba 30. apríla (TASR) - Desať unesených pracovníkov OSN a ďalších humanitárnych organizácií, ktorých päť dní zadržiavali povstalci v Južnom Sudáne, bolo prepustených na slobodu. V pondelkovom oznámení to uviedla OSN.

Humanitárnych pracovníkov vrátili v poriadku a v dobrom zdravotnom stave, uviedol koordinátor OSN pre humanitárne záležitosti Alain Noudehou.

S prepustením pracovníkov pomáhal Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK). Uniesli ich 25. apríla počas hodnotiacej misie neďaleko mesta Yei, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Medzi prepustenými pracovníkmi - všetko občanmi Južného Sudánu - sa nachádzal jeden z Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA), dvaja z Detského fondu OSN (UNICEF), jeden z Juhosudánskej rozvojovej organizácie, dvaja z organizácie ACROSS, traja z Plan International a jeden z Action Africa Help.

Rozkol v roku 2013 medzi juhosudánskym prezidentom Salvom Kiirom a ním odvolaným viceprezidentom Riekom Macharom vyvolal v krajine občiansku vojnu, ktorá vyhnala z domovov 2,5 milióna ľudí.

Od vypuknutia vojny v decembri 2013 zahynuli aj desaťtisíce ľudí, vrátane 100 humanitárnych pracovníkov.

"Som hlboko znepokojený nebezpečnou situáciou, ktorej čelia humanitárni pracovníci, veď riskujú svoje životy, aby zachránili druhých," zdôraznil Noudehou.