Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

UNHCR apeluje na Maďarsko: Nemeňte utečeneckú legislatívu

Na snímke skupina migrantov zo Sýrie, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov nezabudol pripomenúť ani plánovanú výstavbu plota na maďarsko-srbskej štátnej hranici.

Budapešť 2. júla (TASR) - Úrad vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR) požiadal Maďarsko, aby unáhlene a bez rešpektovania medzinárodných noriem nemenilo legislatívne normy týkajúce sa migrantov.

UNHCR vyjadril hlboké znepokojenie v súvislosti s balíkom noviel legislatívnych noriem, ktorými sa čoskoro budú zaoberať maďarskí poslanci, vyplýva z materiálu, ktorý úrad poskytol tlačovej agentúre MTI. Súčasne sa vyslovil namiesto ich urýchleného schvaľovania za konzultácie s mimovládnymi organizáciami a vysokým komisariátom OSN pre utečencov o ich zákonnosti, ako aj vplyve na utečencov z oblastí vojnových konfliktov.

Podľa názoru šéfky stredoeurópskeho regionálneho zastúpenia UNHCR so sídlom v Budapešti Montserrat Feixas Viheovej by schválenie návrhov príslušných legislatívnych noriem "malo fatálne dôsledky pre životy rádovo tisícov ľudí, ktorí sa pokúšajú nájsť bezpečie v Maďarsku". Predstaviteľka UNHCR súčasne dodala, že žiada vládu a poslancov, aby zabezpečili, že právne normy v oblasti utečencov zostanú v súlade s medzinárodnými a regionálnymi predpismi.

Medzi hlavné výhrady patria posudzovanie žiadostí o azyl bez adekvátnych garancií v zrýchlenom režime, vracanie žiadateľov do krajín mimo Európskej únie, ktoré nie sú pre nich bezpečné, či dlhšie zadržiavanie žiadateľov o azyl, vrátane žien a detí.

UNHCR nezabudol pripomenúť ani plánovanú výstavbu plota na maďarsko-srbskej štátnej hranici a poznamenal, že takýto postup reálne ešte viac vydáva migrantov napospas priekupníkom a pašerákom ľudí.

Príslušný balík predložil do parlamentu navrhujúc jeho zrýchlené prerokovanie maďarský minister vnútra Sándor Pintér, ktorý to zdôvodnil aj zefektívnením boja proti ilegálnemu prisťahovalectvu.