Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

UNHCR apeluje na aktérov koaličných rokovaní v Rakúsku kvôli utečencom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predstaviteľ UNHCR osobne verí, že aj budúca rakúska spolková vláda nadviaže na tradície krajiny v oblasti humanitárnej pomoci vrátane garantovania ochrany utečencov.

Viedeň 25. októbra (TASR) - Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) apeloval ústami druhého muža tejto inštitúcie Volkera Türka z Rakúska na aktérov koaličných rokovaní v alpskej republike, aby si uvedomili zodpovednosť za zachovanie otvorenosti spoločnosti voči utečencom.

Rakúsky právnik vyzval súčasne ľudovcov a slobodných, ktorí v stredu začali vo Viedni koaličné rokovania, aby si v prístupe k problematike utečencov zachovali vecnosť a pri politických diskusiách po intenzívnej a často ostrými výrokmi sprevádzanej predvolebnej kampani zachovali uvážlivosť.

Türk sa súčasne vyslovil za hľadanie a realizáciu "konštruktívnych riešení" výziev v oblasti ochrany utečencov, pričom pripomenul tisícky ľudí, ktoré našli v uplynulých rokoch útočisko v Rakúsku, ale i šíriace sa negatívne prejavy voči migrantom v tejto krajine.

Predstaviteľ UNHCR osobne verí, že aj budúca rakúska spolková vláda nadviaže na tradície krajiny v oblasti humanitárnej pomoci vrátane garantovania ochrany utečencov. V tejto súvislosti Türk odporučil zintenzívnenie integračných opatrení pre ľudí, ktorí sú oprávnení na ochranu v krajine, čo by bolo aj veľkým plusovým bodom pre väčšinovú spoločnosť. Spomenul napríklad osvojenie si jazyka, integráciu na trhu práce, prijateľné bývanie či základné minimálne zabezpečenie týchto ľudí.