Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

UNHCR: Juhosudánskemu mestu Yei hrozí humanitárna katastrofa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Utečenci v tejto oblasti čelia nedostatku základných potravín a liekov.

Viedeň 1. októbra (TASR) - Humanitárna katastrofa hrozí juhosudánskemu mestu Yei, kde uviazli desaťtisíce ľudí utekajúcich pred vojnovým konfliktom. Utečenci v tejto oblasti čelia nedostatku základných potravín a liekov. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Pred ozbrojeným konfliktom medzi prezidentom Salvom Kiirom a jednotkami vernými bývalému viceprezidentovi Riekovi Macharovi, ktorý sa s novou intenzitou opäť rozhorel začiatkom júla, utieklo do mesta Yei z priľahlých oblastí približne 40.000 ľudí, zatiaľ čo jeho približne 60.000 obyvateľov nemá prostriedky na to, aby oblasť opustili.

"Naliehavo potrebujú humanitárnu pomoc," uviedol v piatok na tlačovej konferencii v Ženeve hovorca UNHCR William Spindler, pričom dodal, že v meste a jeho okolí dochádza vo zvýšenej miere k sexuálne motivovaným zločinom.

Následkom juhosudánskej občianskej vojny došlo k vnútornému vysídleniu viac než dvoch miliónov obyvateľov, zatiaľ čo milióny ďalších nemajú zabezpečený riadny prísun potravín, tvrdí OSN.

Konflikt sprevádzajú tiež rozsiahle násilnosti vrátane etnicky motivovaných masakrov a hromadného znásilňovania.