Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Al-Kunúnovej priznali štatút legitímnej utečenkyne

Na videosnímke zo 7. januára 2019 Rahaf Muhammad Mutlak al-Kunúnová. Foto: TASR/AP

Mladá 18-ročná žena zo Saudskej Arábie, ktorá podľa svojich slov uteká pred rodinou a chce požiadať o azyl v Austrálii.

Bangkok 9. januára (TASR) - Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) považuje mladú ženu zo Saudskej Arábie, ktorá je na úteku pred svojou vlastnou rodinou, za "legitímnu utečenkyňu". UNHCR požiadal austrálsku vládu, aby zvážila presídlenie 18-ročnej Saudskoarabky Rahaf Muhammad Mutlak al-Kunúnovej do Austrálie, uviedla v stredu agentúra AP.

Prípad al-Kunúnovej, utekajúcej pred rodinou a núteným sobášom, sa stal celosvetovo mediálne sledovanou kauzou. Jej osud sleduje na Twitteri minimálne 84.000 sledovateľov.

Al-Kunúnová požiadala o azyl Austráliu, Kanadu, Spojené štáty a Britániu. Obáva sa, že jej vlastná rodina by ju mohla zabiť za to, že sa zriekla islamu. Tento skutok sa v Saudskej Arábii trestá smrťou.

Do Thajska sa jej podarilo ujsť počas dovolenky, ktorú s rodinou trávila v Kuvajte. Jej otec však už medzičasom pricestoval do Thajska, aby sa s ňou stretol.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International vo svojom vyhlásení ocenila postoj UNHCR, ako aj kroky, ktoré v al-Kunúnovej prípade podnikli thajské úrady. Upozornila však, že rovnaký ústretový prístup Thajsko neuplatňuje v prípadoch iných žiadateľov o azyl, ktorí zo svojej vlasti ušli v obave o svoju bezpečnosť.

Ako príklad Amnesty uviedla kauzu utečenca Hakíma al-Arajbího z Bahrajnu, ktorý už v roku 2017 získal povolenie na pobyt v Austrálii, ale v Thajsku ho zadržiavali od novembra minulého roku, odkedy čakal na konanie vo veci žiadosti o jeho vydanie do Bahrajnu.

Al-Arajbího v roku 2014 v Bahrajne v neprítomnosti odsúdili za akt vandalizmu na policajnej stanici, ktorý sa odohral v roku 2012. Al-Arajbí všetky obvinenia odmieta, pričom tvrdí, že v čase údajného vandalského činu reprezentoval svoju krajinu na futbalových majstrovstvách v Katare. Tvrdí tiež, že vo svojej domovskej krajine bol vystavený mučeniu za kritiku príbuzného kráľovskej rodiny. V roku 2014 utiekol do Austrálie, kde bol mu v roku 2017 udelili povolenie na trvalý pobyt.

Agentúra DPA v stredu informovala, že austrálska ministerka zahraničných vecí Marise Payneová sa vo štvrtok v Bangkoku stretne so svojím thajským náprotivkom Donom Pramudwinaiom, aby s ním rokovala o al-Arajbího bezpečnom presune z Thajska, kde je zadržiavaný, do Austrálie. Šéfovia diplomacií budú hovoriť aj o prípade al-Kanúnovej.