Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

UNHCR prerušuje činnosť v tzv. hotspotoch v Grécku

Na snímke hotspot na gréckom ostrove Leros Foto: TASR/AP

Týka sa to tzv. hotspotov, ktoré sa na základe dohody stanú de facto internačnými tábormi, vyhlásila dnes v Ženeve hovorkyňa UNHCR Melissa Flemingová.

Ženeva 22. marca (TASR) - Na protest proti dohode medzi Európskou úniou a Tureckom o utečencoch prerušil dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) svoje pôsobenie vo viacerých utečeneckých táboroch v Grécku. Týka sa to tzv. hotspotov, ktoré sa na základe dohody stanú de facto internačnými tábormi, vyhlásila dnes v Ženeve hovorkyňa UNHCR Melissa Flemingová.

"Ľuďom už nedovolia opustiť tábory, sú zavretí. To je v rozpore so zásadami UNHCR," citovala Flemingovú agentúra DPA.

Úrad tiež zastavil pomoc pri preprave utečencov smerujúcich do táborov. Nepriamo však podporuje poskytovanie lekárskej starostlivosti. Personál UNHCR bude tiež na mieste sledovať, či Grécko dodržiava práva žiadateľov o azyl.

Detský fond OSN (UNICEF) vyjadril v súvislosti s dohodou sklamanie, že sa v nej vôbec nespomínajú deti, ktoré tvoria 40 percent utečencov uviaznutých v Grécku. Na migračnej trase do Grécka sú aj deti bez sprievodu snažiace sa dostať k rodičom a je neprijateľné, aby sa vrátili do Turecka samé, uviedla hovorkyňa UNICEF-u Sarah Crowová.