Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

UNHCR: Svetový deň utečencov sa pripomína v kontexte konfliktov

Osobitná vyslankyňa Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Angelina Jolieová (uprostred) prichádza do jordánskeho stanového tábora pre sýrskych utečencov 11. septembra 2012 v jordánskom Mafgragu. Foto: TASR/AP Photo

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) sa v roku 2015 kampaňou pri príležitosti Svetového dňa utečencov zameral na širokú verejnosť, ktorej chce priblížiť príbehy utečencov.

New York/Ženeva 18. júna (TASR) - Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) sa v roku 2015 kampaňou pri príležitosti Svetového dňa utečencov zameral na širokú verejnosť, ktorej chce priblížiť príbehy utečencov. UNHCR v kampani ukazuje, že utečenci sú obyčajní ľudia, ktorí odrazu žijú v mimoriadnej situácii. Svetový deň utečencov pripadá na 20. júna.

Spomedzi známych osobností UNHCR menovite spomenul americko-afganského spisovateľa a lekára Khaleda Hosseiniho, žijúceho v USA, a nových podporovateľov UNHCR - dánsku módnu modelku a fotografku Helenu Christensenovú, speváka a skladateľa libanonského pôvodu Mahera Zaina a herca z Južnej Kórey Čung Wu-sunga. Vo videozázname každý z podporovateľov UNHCR predstavuje jedného utečenca a jeho príbeh. Videá sú prístupné na internetovej stránke kampane UNHCR: www. refugeeday.org.

Ako ďalej uviedla UNHCR na svojej webovej stránke, Svetový deň utečencov sa v tomto roku bude pripomínať v kontexte viacerých konfliktov, v dôsledku čoho rastie počet ľudí, ktorí prišli o domov. V mnohých častiach sveta sa následne zvyšuje vlna netolerancie a xenofóbie.

UNHCR každý rok usporadúva rôzne podujatia okolo 20. júna s cieľom upútať pozornosť verejnosti na situáciu a problémy utečencov a odídencov.

Dohovor OSN o právnom postavení utečenca bol schválený 28. júla 1951 v Ženeve na konferencii o štatúte utečencov, ktorú zvolala OSN. Dohovor je základným medzinárodným právnym nástrojom na ochranu ľudí, ktorí museli opustiť svoju krajinu pred prenasledovaním alebo pred konfliktom.

V Dohovore sa definuje štatút utečenca, hovorí sa v ňom o právach utečenca a popisujú sa v ňom i povinnosti utečenca voči prijímajúcej krajine. Stanovujú sa v ňom aj kategórie občanov, napríklad vojnových zločincov, ktorí štatút utečenca získať nemajú.

Prvýkrát sa Svetový deň utečencov z rozhodnutia Valného zhromaždenia OSN pripomínal 20. júna 2001.

Zdroje:

www.un.org, www.unhcr.org, www.unhcr.ch, www.fluechtlingshilfe.ch, www.khaledhosseini.com, www.databazeknih.cz, www.osobnosti.cz, www.maherzain.com, www.supermusic.sk, www.csfd.cz, www.hancinema.net