Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

UNICEF: Desaťtisícom detí v Sudáne hrozí smrť, pokiaľ sa nezvýši pomoc

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vlani v apríli vypukla v Sudáne vojna medzi armádou vedenou generálom Abdalom Fattáhom Burhánom a polovojenským zoskupením RSF, ktoré vedie Burhánov bývalý zástupca, generál Muhammad Hamdán Daklú.

Ženeva 9. februára (TASR) - Viac než 700.000 deťom vo vojnou zmietanom Sudáne hrozí v priebehu tohto roka akútna podvýživa a desaťtisícom z nich aj smrť, pokiaľ sa nezvýšia dodávky pomoci, varoval v piatok Detský fond OSN (UNICEF). TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Posledných 300 dní spôsobilo, že viac než 700.000 detí bude pravdepodobne tento rok trpieť tou najsmrteľnejšou formou podvýživy... Vyše 300.000 z nich nedokážeme pomôcť bez zlepšenia prístupnosti (pomoci) a ďalšej podpory. Desaťtisíce pravdepodobne zomrú," uviedol hovorca UNICEF James Elder pre AFP po návrate z návštevy Sudánu.

Vlani v apríli vypukla v Sudáne vojna medzi armádou vedenou generálom Abdalom Fattáhom Burhánom a polovojenským zoskupením RSF, ktoré vedie Burhánov bývalý zástupca, generál Muhammad Hamdán Daklú. Vyžiadala si už tisíce životov, desaťtisíce zranených a takmer osem miliónov utečencov a vysídlencov, z ktorých zhruba polovicu tvoria deti.

Vojna zároveň spôsobila humanitárnu katastrofu a približne 25 miliónov ľudí, čo je viac než polovica celej populácie Sudánu, je odkázaných na humanitárnu pomoc. OSN uvádza, že takmer 18 miliónov Sudáncov čelí akútnej potravinovej neistote.

Okrem nedostatku potravín sa v Sudáne šíria aj choroby ako napríklad cholera, osýpky či malária. Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) uviedla, že v tábore pre vysídlených obyvateľov v Darfúre zomrie každé dve hodiny najmenej jedno dieťa.

Elder tiež uviedol, že za jeden rok došlo v Sudáne k 500-percentnému nárastu vrážd, sexuálneho násilia a verbovania detí do bojov.

OSN tento týždeň požiadala o 4,1 miliardy dolárov na pomoc civilistom v Sudáne a sudánskym utečencom v zahraničí. UNICEF z tejto sumy žiadal 840 miliónov dolárov na pomoc 7,6 miliónu najzraniteľnejších detí.

Elder dodal, že UNICEF nedostal až tri štvrtiny peňazí, o ktoré žiadal vlani, preto teraz vyzýva medzinárodných darcov na zvýšenie príspevkov.