Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

UNICEF: Konflikt na Ukrajine postihol 580.000 detí

Na snímke dieťa jazdí na kolobežke neďaleko proruských separatistov vo výchoukrajinskom meste Doneck v pondelok 23. februára 2015. Foto: TASR/AP/Vadim Ghirda

Detský fond OSN tento rok apeloval na poskytnutie dodatočných 54,3 milión dolárov na financovanie humanitárnych potrieb najviac zraniteľných detí v oblastiach postihnutých konfliktom.

New York 19. februára (TASR) - Konflikt na Ukrajine "hlboko postihol" 580.000 detí žijúcich pri frontových líniách a v oblastiach na východe, ktoré nie sú pod kontrolou vlády, vyplýva z údajov Detského fondu OSN (UNICEF).

UNICEF vo štvrtok neskoro večer zverejnil správu, podľa ktorej 200.000 z týchto detí, teda vyše jedna tretina, potrebuje psychosociálnu podporu, píše agentúra AP.

Predstaviteľka UNICEF-u na Ukrajine Giovanna Barberisová vyzvala všetky strany konfliktu, aby sa postarali o bezpečnosť pohybu a neobmedzený humanitárny prístup k deťom, ktoré potrebujú pomoc.

"Dva roky násilia, ostreľovania a strachu zanechali nezmazateľnú stopu na tisícoch detí na východe Ukrajiny," uviedla Barberisová vo vyhlásení.

UNICEF tento rok apeloval na poskytnutie dodatočných 54,3 milión dolárov (49 mil. eur) na financovanie humanitárnych potrieb najviac zraniteľných detí v oblastiach postihnutých konfliktom.