Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

UNICEF potvrdil závažné prípady podvýživy v sýrskej Madáji

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V meste sú stovky ľudí, ktorým hrozí smrť hladom, pričom 400 z nich treba evakuovať okamžite, povedal vedúci humanitárnych operácií OSN Stephen O'Brien.

Bejrút/Moskva 15. januára (TASR) - Detský fond OSN (UNICEF) dnes potvrdil viacero závažných prípadov podvýživy medzi deťmi žijúcimi v sýrskom meste Madájá, ktoré je pod kontrolou povstaleckých jednotiek a už niekoľko mesiacov ho drží v obkľúčení armáda verná prezidentovi Bašárovi Asadovi.

"UNICEF potvrdzuje závažné prípady podvýživy detí v Madáji," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom dnes agentúrou Reuters. Zamestnanci UNICEF dosvedčili smrť silno podvyživeného 16-ročného chlapca.

Začiatkom tohto týždňa kolóna kamiónov Červeného kríža dopravila do Madáje zásielku humanitárnej pomoci v podobe potravín, liekov a prikrývok.

Vedúci humanitárnych operácií OSN Stephen O'Brien v pondelok na tlačovej konferencii uviedol, že v meste sú stovky ľudí, ktorým hrozí smrť hladom, pričom 400 z nich treba evakuovať okamžite. O'Brien zdôraznil, že zodpovednosť za životy ľudí v meste nesú obe strany konfliktu - armáda, ktorá mesto oblieha, i povstalci, ktorí ho kontrolujú.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyzvalo všetky strany konfliktu v Sýrii a subjekty, ktoré na ne majú vplyv, aby vyvinuli úsilie na zabezpečenie dodávok humanitárnej pomoci pre obyvateľstvo miest a dedín obkľúčených povstalcami.

Ministerstvo dodalo, že zdrojom mimoriadnych obáv je okrem Madáje aj situácia v šiitských dedinách Fúa a Kafarjá v provincii Idlib, ktoré obliehajú protivládni povstalci bojujúci za zvrhnutie prezidenta Bašára Asada.

Ruský rezort vo vyhlásení uviedol, že spolu so sýrskou vládou pracuje na riešení tejto situácie, pričom všetky zainteresované strany povzbudzuje k spolupráci s OSN, keďže už priniesla konkrétne výsledky.

Rusko súčasne okrem riešenia akútnych problémov v humanitárnej oblasti zdôraznilo nutnosť začať vnútrosýrsky dialóg, a to bez kladenia predbežných podmienok a na základe už dosiahnutých dohôd.

Na pomoc hladujúcim v Madájá sa vydala mobilná nemocnica

Mobilná nemocnica s lekárskym personálom sa dnes vydala na cestu do sýrskeho mesta Madájá, ktoré ovládajú sýrski protivládni povstalci a už vyše polroka je obkľúčené vládnymi vojskami. Toto mesto, vzdialené necelých 50 kilometrov od Damasku, sa stalo najnovším symbolom utrpenia civilného obyvateľstva Sýrie.

Mobilnú nemocnicu do Madájá vypravili sýrsky Červený kríž a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá začiatkom týždňa - po prevoze prvej časti humanitárnej pomoci pre obyvateľov mesta - požiadala sýrsku vládu o povolenie vyslať do mesta mobilné nemocnice a lekárov.

Ako dnes uviedla predstaviteľka WHO Rana Sidaniová, personál nemocnice sa bude starať v prvom rade o ľudí postihnutých dôsledkami podvýživy. Použije pri tom zdravotný materiál a lieky, ktoré do mesta dopravil humanitárny konvoj počas tohto týždňa - v pondelok a vo štvrtok. Tímy humanitárnych pracovníkov vo štvrtok vyšetrili približne 350 ľudí, pričom mnohí z nich majú kvôli nedostatočnej výžive závažné zdravotné problémy.

Po zverejnení fotografií a videozáznamov zachytávajúcich ľudí žijúcich v tomto obkľúčenom a vyhladovanom meste sa mimovládne organizácie i štáty začali viac angažovať za vytvorenie podmienok pre bezpečné dodávky a distribúciu humanitárnej pomoci pre civilistov v obkľúčených sýrskych mestách.

OSN označila prípad mesta Madájá za príklad najväčšieho utrpenia počas už päť rokov trvajúcej občianskej vojny v Sýrii.

Situáciou v hladujúcom sýrskom meste sa dnes na žiadosť Británie, Francúzska a Spojených štátov bude zaoberať aj Bezpečnostná rada OSN.

Podľa OSN je v povstalcami kontrolovanej Madájá, ktorú obliehajú sýrske vládne jednotky, na pokraji smrti vyše 400 ľudí, ktorí potrebujú neodkladnú evakuáciu na lekársku opateru. Na verejnosť prenikli zábery podvyživených ľudí, ktorí sú údajne nútení jesť trávu a listy.