Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

UNICEF zaistil prepustenie 3000 detských vojakov v Južnom Sudáne

Ilustračné foto, detský fond OSN (UNICEF) je najväčšia celosvetová organizácia, ktorej poslaním je pomáhať najzraniteľnejším deťom na svete. Foto: UNICEF

Tritisíc detských vojakov naverboval militantný líder a vojenský diktátor David Yau Yau.

Johannesburg 27. januára (TASR) - Detský fond OSN (UNICEF) zabezpečil prepustenie 3000 detských vojakov v Južnom Sudáne. Predpokladá sa, že do tamojšieho vojnového konfliktu miestne znepriatelené strany za posledný rok naverbovali celkovo 12.000 detí, napísala dnes agentúra DPA.

Prvú skupinu asi 280 detí vo veku od 11 do 19 rokov prepustili dnes v meste Gumuruk na východe tejto východoafrickej krajiny.

Tritisíc detských vojakov, ktorých prepustenie sa realizuje prostredníctvom UNICEF-u, naverboval militantný líder a vojenský diktátor David Yau Yau, ktorý podpísal vlani v máji mierovú dohodu s tamojšou vládou.

UNICEF sa momentálne snaží zapojiť prepustené deti späť do ich rodín.

Podľa ľudskoprávnych aktivistov verbujú detských vojakov v Južnom Sudáne ako armáda, tak aj rebeli či ďalšie ozbrojené skupiny zapojené do tamojšieho vojnového konfliktu.

Vo vyše rok trvajúcom ozbrojenom juhosudánskom konflikte medzi prezidentom Salva Kiirom a jeho odvolaným námestníkom, lídrom rebelov, Riekom Macharom zomrelo 10.000 ľudí. V dôsledku bojov tam svoje domovy opustili takmer dva milióny ľudí a krajina sa ocitla na pokraji hladomoru.

Južný Sudán vyhlásil nezávislosť od Sudánu v roku 2011.