Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

UNICEF: Boko Haram uniesla za päť rokov vyše 1000 nigérijských detí

Členovia Boko Haram, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mnoho detí uniesli zo škôl, kde spomínaní extrémisti od roku 2009 zabili aj takmer 2300 učiteľov.

Abuja 13. apríla (TASR) - Islamistická teroristická skupina Boko Haram uniesla od roku 2013 na severovýchode Nigérie vyše 1000 detí. V piatok o tom informoval Detský fond OSN (UNICEF).

Mnoho detí uniesli zo škôl, kde spomínaní extrémisti od roku 2009 zabili aj takmer 2300 učiteľov, napísal UNICEF vo vyhlásení.

"Deti sú neustále terčom brutálneho násilia vo svojich domovoch, školách a verejných priestoroch," uviedol podľa tlačovej agentúry DPA Mohamed Malick Fall, zástupca UNICEF Nigéria.

Skupina Boko Haram zničila od roku 2009 vyše 1400 škôl, väčšina z nich zostala zatvorená práve pre rozsiahle poškodenie alebo pretrvávajúce nebezpečenstvo, oznámil UNICEF.

"Opakované útoky proti deťom v školách sú nehanebnými činmi," uviedol Fall. "Deti majú právo na vzdelanie a ochranu, trieda musí byť miestom, kde sú v bezpečí a kde im nikto neubližuje," dodal zástupca nigérijskej pobočky UNICEF.

Len nedávno, 19. februára, uniesli zo školy v obci Dapchi na severovýchode Nigérie 110 dievčat. O mesiac všetky okrem troch pustili na slobodu.

Pred štyrmi rokmi, 14. apríla 2014, uniesla Boko Haram 276 dievčat zo školského internátu v meste Chibok. Vyše 100 z týchto dievčat je stále nezvestných.

Bojovníci z Boko Haram často unášajú dievčatá a ženy, ktoré si ponechávajú ako sexuálne otrokyne alebo ich donútia k sobášom. Ostatné prinútia stať sa samovražednými bombovými útočníčkami.

Útoky teroristickej skupiny si na severovýchode Nigérie a v okolitých oblastiach vyžiadali od roku 2009 najmenej 20.000 mŕtvych. Pre násilie ušlo z tohto regiónu približne 2,5 milióna ľudí.