Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Zemetrasenie v Nepále kruto postihlo takmer milión detí

Situácia v Nepále v pondelok 27. apríla 2015. Foto: TASR/AP/Niranjan Shrestha

Oznámil to dnes hovorca Detského fondu OSN (UNICEF) Christopher Tidey.

Bombaj 27. apríla (TASR) - Takmer milión detí "kruto postihlo" mohutné sobotňajšie zemetrasenie v Nepále, ktoré usmrtilo celkovo vyše 3200 ľudí. Oznámil to dnes hovorca Detského fondu OSN (UNICEF) Christopher Tidey. Záchranári a humanitárni pracovníci zo všetkých síl pomáhajú tým obyvateľom, čo prírodnú katastrofu prežili.

Státisíce Nepálčanov prespávajú v provizórnych podmienkach v stanoch alebo pod holým nebom na otvorených priestranstvách. UNICEF uviedol, že humanitárni pracovníci sú v strehu, pretože hrozia choroby šíriace sa vodou a tiež nákazlivé choroby.



"V tejto chvíli vieme zatiaľ to, že je takmer milión detí, ktoré katastrofa kruto postihla. Našou najväčšou starosťou v prípade detí teraz je, aby mali prístup k čistej vode a hygiene. Vieme, že zásoby vody a potravín už dochádzajú," uviedol agentúre Reuters telefonicky hovorca UNICEF-u Tidey.

Po zemetrasení s magnitúdou 7,8 zo soboty 25. apríla je potvrdených celkovo 3218 mŕtvych, informovala dnes polícia. Išlo o najhoršie zemetrasenie v Nepále od roku 1934, keď zahynulo 8500 ľudí. Vyše 6500 ďalších osôb utrpelo v sobotu zranenia. Po mohutnom zemetrasení však nasledovali ďalšie otrasy.