Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

UNICEF žiada 3,1 miliardy dolárov na pomoc ohrozeným deťom vo svete

Deti čakajú pri nádrži s pitnou vodou v rade. UNICEF pre obyvateľov tejto komunity zabezpečil nádrž, do ktorej je dovážaná nezávadná voda nákladnými autami. Foto: UNICEF

Humanitárne krízy v súvislosti s epidémiou eboly a vojnou v Sýrii výrazne zvýšili potrebu pomoci ohrozeným deťom počas tohto roka.

Ženeva 29. januára (TASR) - Humanitárne krízy v súvislosti s epidémiou eboly a vojnou v Sýrii výrazne zvýšili potrebu pomoci ohrozeným deťom počas tohto roka. Uviedol to dnes Detský fond OSN (UNICEF) vo výzve na poskytnutie rekordných 3,1 miliardy dolárov (2,74 mld. eur) na pomoc 62 miliónom chlapcov a dievčat po celom svete.

Každoročne zverejňovaná výzva UNICEF-u, adresovaná predovšetkým vládam, je o miliardu dolárov vyššia než vlani. V roku 2014 pritom fond dostal len niečo viac než polovicu vtedy žiadanej sumy.

Takmer tretina z peňazí, o ktoré žiada UNICEF na pomoc deťom na tento rok, je potrebná na starostlivosť o deti, ktoré žijú v Sýrii alebo ktoré utiekli pred konfliktom do zahraničia. Približne 903 miliónov dolárov (798 mil. eur) im má zabezpečiť očkovanie, bezpečnú pitnú vodu, hygienické opatrenia a vzdelávanie. UNICEF pripomenul, že viac než polovica z 3,8 milióna sýrskych utečencov v krajinách Blízkeho východu má menej než 18 rokov.

Ďalších 500 miliónov dolárov (442 mil. eur) bude smerovať na pomoc deťom v Guinei, Libérii a Sierre Leone, troch západoafrických krajinách najviac postihnutých epidémiou eboly, v dôsledku ktorej sa mnohí chlapci a dievčatá stali sirotami, uviedol UNICEF.

UNICEF tiež žiada približne 32 miliónov dolárov (28,3 mil. eur) na pomoc pre Ukrajinu, na ktorej východe podľa fondu konflikt vyhnal z domovov 600.000 ľudí a zasiahol životy okolo 1,7 milióna detí.

Detský fond OSN tiež uviedol, že desať percent detí vo svete žije v regiónoch, ktoré sužujú ozbrojené konflikty, okrem uvedených krajín tiež spomenul Nigériu, Konžskú demokratickú republiku, pásmo Gazy, Irak a Afganistan.

Informácie priniesli agentúry DPA a AP.