Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Čechov po výsluchu prepustili, vyšetrovanie únosu v Libanone pokračuje

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Polícia prípad naďalej prešetruje a nebude o tom poskytovať žiadne informácie.

Praha 7. februára (TASR) - Českí vyšetrovatelia vypočuli všetkých piatich mužov, ktorí sa po únose v Libanone vrátili tento týždeň do ČR. Polícia prípad naďalej prešetruje a nebude o tom poskytovať žiadne informácie, uviedol hovorca Útvaru na odhaľovanie organizovaného zločinu Pavel Hanták. Česká televízia (ČT) informovala, že päticu mužov včera prepustili z pražskej nemocnice.

Polícia uviedla, že zatiaľ voči nikomu nevzniesla obvinenie. Podľa Českého rozhlasu by niektorí z Čechov mohli byť podozriví z toho, že si do Libanonu šli po peniaze. Kriminalisti by preto mohli zisťovať, či nešlo o korupciu alebo iný trestný čin.

Jedným z unesených bol Jan Švarc, právnik Libanončana Alího Fajáda, o ktorého vydanie z českej väzby žiadali Spojené štáty.

Švarc v rozhovore pre ČT odmietol, že by za únosom bola Fajádova rodina. Pripustil však, že za ním mohol byť niektorý z dvojice mužov spoluobvinených s Fajádom. Ide o Chálida Marabího a Faouziho Jabera. Obaja pochádzajú z Pobrežia Slonoviny, ale Marabí má aj libanonské občianstvo.

Švarc tvrdí, že v Libanone chcel získať ďalšie dôkazy na Fajádovu obhajobu. Požiadal o pomoc aj Vojenské spravodajstvo, lebo podľa jeho názoru by Fajád mohol byť pre ČR zo spravodajského hľadiska veľmi užitočný.

Švarcova skupina sa údajne stala terčom únosu počas cesty na stretnutie s predstaviteľom sýrskej opozície. Mužov vraj prepadlo osem až desať maskovaných mužov so samopalmi. Únoscovia boli podľa neho profesionáli, hovorili vraj aj o tom, že zajatcov začnú po jednom vydávať Islamskému štátu, aby tým zvýšili nátlak na ČR.

V čase, keď sa Česi vo štvrtok vládnym lietadlom vracali do vlasti, Fajáda prepustili z väzobnej väznice na základe rozhodnutia ministra spravodlivosti ČR Roberta Pelikána, ktorý nepovolil jeho vydanie do USA. Rovnako rozhodol aj o Marabím. Jabera sa rozhodnutie netýka.

V médiách sa už pred tým špekulovalo, že Fajáda za unesených Čechov vymenili. Minister obrany ČR Martin Stropnický v rozhovore pre Hospodářské noviny uviedol, že podmienkou prepustenia Čechov v Libanone bolo, aby sa Fajád nedostal do rúk vyšetrovateľov z USA.