Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Fajád je stále vo väznici v Prahe-Pankráci, na palube špeciálu nebol

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

O vydanie Fajáda po zadržaní v ČR pre podozrenie z podpory terorizmu a ilegálneho obchodovania so zbraňami požiadali USA.

Praha 3. februára (TASR) - Alí Fajád, s ktorého osobou sa spájalo vlaňajšie zmiznutie piatich českých občanov v Libanone a o ktorého výmene za päticu mužov špekulovali v uplynulých dvoch dňoch predovšetkým médiá tejto blízkovýchodnej krajiny, ale aj niektoré české zdroje, sa aj dnes okolo 17.00 h nachádzal vo väznici v Prahe-Pankráci. Pre denník Právo to potvrdil Fajádov advokát Vladimír Řičica.

Podľa vlastných slov "na žiadnom letisku ani nikde inde nebol a žiadne iné oficiálne informácie nemá". S Fajádom sa v spoločnosti tlmočníka stretol v spomínanej väznici, ktorú opustil okolo 17.00 h.

Znamená to, že údajný agent libanonských vojenskej tajnej služby nebol na palube českého špeciálu, ktorý dnes popoludní nabral kurz Bejrút, aby z Libanonu dopravil do vlasti päticu dlhé mesiace nezvestných českých občanov.

O vydanie Fajáda po zadržaní v ČR pre podozrenie z podpory terorizmu a ilegálneho obchodovania so zbraňami požiadali USA.

Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek vyjadril podľa informácií médií nádej, že sa odovzdanie piatich občanov ČR českej strane podarí dosiahnuť ešte dnes alebo vo štvrtok.

Odmietol súčasne odpovedať, či Čechov Praha vykúpila alebo vymenila za Fajáda. Zdôraznil však, že dlhodobé stanovisko ČR je, že s teroristami neobchoduje.

Na palube českého špeciálu boli policajti, lekári a psychológovia. Podľa oficiálne nepotvrdených informácií mohol do Bejrútu odcestovať aj riaditeľ českého Úradu pre odhaľovanie organizovaného zločinu Robert Šlachta.

Päticu občanov ČR, ktorá zmizla v júli 2015 v Libanone v údolí Bikáa pri sýrskych hraniciach, tvorili Fajádov právnik Jan Švarc, organizátor ich cesty do Libanonu, príslušník českých bezpečnostných zložiek Martin Psík, ktorý podľa portálu iDNES.cz plnil v Libanone úlohy tajnej služby, ako aj reportéri jindřichohradeckej televízie Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň a ich tlmočník Adam Homsi. Dobeš a Kofroň mali za prísľub rozhovoru so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom nakrúcať reportáže z utečeneckých táborov.

Všetkých našli v pondelok večer živých a v uspokojivom zdravotnom stave. Zatiaľ sú v rukách libanonských orgánov.