Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Únosca egyptského lietadla má kriminálnu minulosť

Sajf ad-Dín Mustafá, únosca egyptského civilného lietadla, ktoré v utorok pristálo na letisku v cyperskom meste Larnaka, ukazuje znak víťazstva, počas prevozu zu súdu v stredu 30. marca 2016 v Larnake. Foto: TASR/AP

Sajf ad-Dín Mustafá a jeho príručná batožina prešli na letisku Burg al-Arab v Alexandrii, odkiaľ mal let č. 181 spoločnosti EgyptAir smerovať do metropoly Káhira, dôslednou bezpečnostnou kontrolou.

Káhira 30. marca (TASR) - Únosca egyptského civilného lietadla, ktoré v utorok pristálo na letisku v cyperskom meste Larnaka, má záznam v registri trestov za falšovateľskú činnosť a v minulosti bol podozrivý aj z množstva prípadov sprenevery, krádeže a prechovávania narkotík. Vyhlásil to egyptský rezort vnútra, ktorý v noci nadnes citovala agentúra DPA.

Sajf ad-Dín Mustafá a jeho príručná batožina prešli na letisku Burg al-Arab v Alexandrii, odkiaľ mal let č. 181 spoločnosti EgyptAir smerovať do metropoly Káhira, dôslednou bezpečnostnou kontrolou. Mustafá však neskôr z povolených osobných predmetov - káblov a krytov na mobilné telefóny - zostavil falošný samovražedný pás, spresnilo egyptské ministerstvo.




Egyptská vláda na podporu svojich vyhlásení zverejnila záber z bezpečnostnej kamery na alexandrijskom letisku, kde je vidno, ako únosca prechádza dvoma osobnými prehliadkami, ako aj röntgenovú fotografiu jeho batožiny. Dráma na cyperskom letisku sa skončila prepustením pasažierov bez zranení.

Cyperské úrady únoscu lietadla typu Airbus A320 s 56 pasažiermi na palube označili za "psychicky nestabilného" jedinca. Motívy jeho konania zostávajú naďalej nejasné, cyperský prezident však spojitosť incidentu s terorizmom vylúčil. Rukojemníkov dopravilo iné egyptské lietadlo späť do Egypta.

Mustafá chcel podľa vyšetrovateľov najskôr hovoriť so svojou bývalou cyperskou manželkou, ktorú polícia priviedla na letisko, únosca neskôr vyslovil niekoľko "nezreteľných" požiadaviek. Mustafá sa neskôr vzdal polícii. Egyptské úrady v spojitosti s incidentom vypočúvajú aj jeho príbuzných.