Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Únoscovia v Jemene po roku a pol prepustili piatich zamestnancov OSN

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Jemenskí predstavitelia vo februári 2022 informovali, že piatich zamestnancov OSN na juhu Jemenu uniesli pravdepodobne militanti z teroristickej siete al-Káida.

Káhira 11. augusta (TASR) - Únoscovia v Jemene po roku a pol prepustili piatich zamestnancov Organizácie Spojených národov (OSN), uviedla v piatok svetová organizácia. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AP.

Ako v krátkom vyhlásení spresnil Farhan Haq, námestník hovorcu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, "dostupné informácie naznačujú, že všetci piati kolegovia sú v dobrom zdravotnom stave". Všetci prepustení na slobodu sú muži, ktorí pracovali na oddelení OSN pre bezpečnosť.

"Generálny tajomník zdôrazňuje, že únos je nehumánnym a neospravedlniteľným zločinom, a vyzýva, aby boli páchatelia braní na zodpovednosť," dodal Haq. Identitu únoscov bezprostredne nezverejnili.

Jemenskí predstavitelia vo februári 2022 informovali, že piatich zamestnancov OSN na juhu Jemenu uniesli pravdepodobne militanti z teroristickej siete al-Káida, pripomína AP. Guterresov hovorca Stéphane Dujarric vtedy prípad nekomentoval.

V Jemene je už niekoľko rokov aktívna džihádistická organizácia al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP). Je považovaná za jednu z najnebezpečnejších odnoží tejto teroristickej siete a pokúsila sa podniknúť útoky aj vo vnútrozemí USA.

Jemen sa zmieta v občianskej vojne od roku 2014, keď Iránom podporovaní húsijskí povstalci obsadili hlavné mesto Saná, čím prinútili medzinárodne uznávanú vládu odísť do exilu.

O rok neskôr vstúpila do konfliktu na strane jemenskej vlády koalícia vedená Saudskou Arábiou a v nasledujúcich rokoch sa konflikt v Jemene zmenil na zástupnú vojnu medzi Saudskou Arábiou a Iránom, hlavným zahraničným podporovateľom húsíov.

Konflikt v Jemene spôsobil jednu z najhorších humanitárnych kríz na svete a zabitých v ňom bolo viac ako 150.000 ľudí – ozbrojencov i civilistov.