Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Úrad Eurocontrol varoval aerolínie pred prípadnými útokmi na Sýriu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Trump a západní spojenci diskutujú o prípadnej vojenskej akcii zameranej na potrestanie sýrskeho prezidenta Asada za údajný sobotňajší útok jedovatým plynom na povstalcami ovládané sýrske mesto Dúmá.

Brusel 11. apríla (TASR) - Európska agentúra pre letovú prevádzku Eurocontrol v utorok varovala aerolínie pred letmi vo východnej oblasti Stredomoria, keďže v nasledujúcich 72 hodinách tam hrozia nálety v Sýrii. Informovala o tom v noci na stredu agentúra Reuters.

Eurocontrol uviedol, že v tomto časovom intervale tam môžu byť vypálené rakety vzduch-zem a/alebo riadené strely - existuje teda možnosť občasného narušenia vo fungovaní rádionavigačných zariadení.

Americký prezident Donald Trump a západní spojenci diskutujú o prípadnej vojenskej akcii zameranej na potrestanie sýrskeho prezidenta Bašára Asada za údajný sobotňajší útok jedovatým plynom na povstalcami ovládané sýrske mesto Dúmá, ktoré už dlho odoláva vládnym silám.

Trump zrušil v utorok cestu do Latinskej Ameriky plánovanú na koniec tohto týždňa, aby sa mohol sústreďovať na odpoveď na spomínaný útok v Sýrii, oznámil Biel dom. Trump v pondelok upozornil, že keď už bude určené, kto je za tento útok v Sýrii zodpovedný, podnikne rýchlu a ráznu akciu.

Eurocontrol vo výstrahe na webovej stránke nespomenul konkrétny pôvod prípadnej raketovej hrozby.

Upozornenie európskej agentúry sa týka východného Stredomoria a letového informačného regiónu (FIR) Nikózie - tento informačný región pokrýva ostrov Cyprus a okolité vody, ako vyplýva z mapy na webovej stránke organizácie Eurocontrol. Táto mapa však nekonkretizuje teritórium nazvané "východné Stredomorie".

Agentúry a letecké spoločnosti od roku 2014 obzvlášť pozorne vnímajú riziká, ktoré pre komerčné lety predstavujú konfliktné zóny, pretože v uvedený rok bolo nad Ukrajinou raketou zem-vzduch zostrelené lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines. Pri nešťastí zahynulo všetkých 298 ľudí na palube, väčšinou Holanďanov, pripomenul Reuters.