Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Úrad OSN pre palestínskych utečencov vyzval na finančnú zbierku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Izraelský premiér vo svojom vyhlásení navrhol zrušiť UNRWA a jeho aktivity zveriť Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Jeruzalem 17. januára (TASR) - Úrad OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) spustí celosvetovú kampaň na získanie peňažných prostriedkov po tom, ako desiatky miliónov dolárov zadržal americký prezident Donald Trump.


Generálny komisár UNRWA Pierre Krähenbühl v stredu uviedol, že jeho organizácia čelí "najdramatickejšej finančnej kríze v dejinách UNRWA". Vyzval donorov na vytvorenie "nových financujúcich aliancií" a oznámil, že globálna kampaň na získanie peňažných prostriedkov sa spustí v nadchádzajúcich dňoch.

USA poskytnú úradu UNRWA v tomto roku pomoc vo výške 60 miliónov dolárov, avšak vyplatenie ďalších 65 miliónov dolárov je zmrazené a bude podliehať "ďalšiemu zvažovaniu", povedala v utorok hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Heather Nauertová.

Spojené štáty boli najväčším jednotlivým donorom UNRWA, keď tejto agentúre poskytli v roku 2017 viac ako 350 miliónov dolárov, konštatoval Krähenbühl. Dodal, že krok USA podnieti "ďalšiu radikalizáciu" na Blízkom východe.

UNRWA podporuje približne päť miliónov Palestínčanov v Jordánsku, Sýrii, Libanone a na palestínskych územiach. Počas arabsko-izraelského konfliktu v roku 1948 opustilo svoje domovy alebo muselo utiecť viac ako 700.000 Palestínčanov. UNRWA taktiež podporuje ich potomkov, pripomína agentúra DPA.

Trumpovým spojencom vo veci kritického prístupu k UNRWA je izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý začiatkom januára deklaroval, že "samotná existencia UNRWA vedie k predlžovaniu trvania problému palestínskych utečencov" a existencie "naratívu o tzv. práve na návrat, ktorého skutočným cieľom je zničenie izraelského štátu".

Izraelský premiér vo svojom vyhlásení navrhol zrušiť UNRWA a jeho aktivity zveriť Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Upozornil tiež, že Palestínčania sú jediným národom, ktorý má vlastnú organizáciu na pomoc utečencom, zatiaľ čo o všetkých ostatných utečencov sa stará UNHCR.