Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Cudzinecký úrad v Belgicku stíha denne spracovať 250 žiadostí o azyl

Migranti, archívne foto Foto: TASR/AP

Nápor žiadateľov o azyl sa prejavil aj tým, že mnohí z nich strávil noc z utorka nadnes pred Úradom pre cudzincov.

Brusel 2. septembra (TASR) - Masový prílev utečencov vytvára problém pre príslušné belgické úrady. Úrad pre cudzincov stíha spracovávať iba 250 žiadostí o azyl za deň. Belgický štátny tajomník pre azylovú a migračnú politiku Theo Francken oznámil, že neexistuje možnosť, ako vybaviť denne viac žiadostí. Vyzval ostatné členské štáty EÚ na väčšiu solidaritu. Uviedla to belgická televízna stanica RTBF.

Nápor žiadateľov o azyl sa prejavil aj tým, že mnohí z nich strávil noc z utorka nadnes pred Úradom pre cudzincov. Zamestnanci úradu sa snažia zorganizovať poradovníky, priznali však, že je mimo kapacít tejto inštitúcie, aby denne zvládla viac ako 250 azylantov.

"Dosiahli sme hranice našich kapacít. Vykonávame od 4000 do 5000 registrácií mesačne," upozornil Francken. Dodal, že medzi vykonávané úkony úradu patrí evidencia mena azylantov, ich základné kontaktné informácie a tiež odoberanie odtlačkov prstov. Podľa neho zamestnanci úradu musia správne zaznamenať príbeh každého utečenca, ktorý žiada o právnu ochranu, pričom so súčasným počtom zamestnancov nie je možné vykonať viac ako 250 prípadov denne.

Úrad pre cudzincov úzko spolupracuje so samosprávou mesta Brusel, s ministerstvom obrany a tiež s organizáciami ako Červený kríž, aby lepšie čelil masovému náporu žiadateľov o azyl.

Francken zároveň upozornil, že počet sprocesovaných prípadov azylantov je oveľa vyšší ako v iných krajinách EÚ, aj preto je podľa neho citeľná potreba väčšej solidarity zo strany členských krajín, ktoré "nerobia takmer nič". Dodal, že ide napríklad o krajiny ako Poľsko, Španielsko alebo Česká republika, ktoré prijímajú iba obmedzený počet utečencov.

Francken upozornil, že "lopta je na dvore" členských štátov EÚ, a riešenie tejto situácie si vyžaduje vytvorenie Európskeho fondu pre mimoriadne udalosti, ktorý by napríklad vedel v tomto prípade pomôcť aj belgickému federálnemu rozpočtu. Na jeho slová zareagovala belgická eurokomisárka Marianne Thyssenová, ktorá má na starosti sociálne záležitosti, keď uviedla, že viacročný rozpočet EÚ obsahuje finančné prostriedky na tento účel.