Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Úradujúci premiér Löfven neuspel s pokusom o vytvorenie novej vlády

Úradujúci švédsky premiér Stefan Löfven. Foto: TASR/AP

Löfven sa usiloval o to, aby jeho menšinovú koalíciu podporili aj poslanci centristických a liberálnych strán, čo sa mu však nepodarilo. Napokon hlasovali proti jeho vláde.

Štokholm 14. decembra (TASR) - Úradujúci švédsky premiér Stefan Löfven nevytvorí novú menšinovú vládu. Poslanci parlamentu v piatok odmietli pomerom hlasov 200 ku 116 Löfvenom navrhovanú koalíciu jeho sociálnych demokratov so stranou Zelených. Dvadsaťosem poslancov 349-členného parlamentu sa hlasovania zdržalo, informovala agentúra DPA.

Úradujúci premiér sa usiloval o to, aby jeho menšinovú koalíciu podporili aj poslanci centristických a liberálnych strán, čo sa mu však nepodarilo. Napokon hlasovali proti jeho vláde, rovnako ako kresťanskí demokrati a pravicoví populisti.

Ide už o štvrtý neúspešný pokus o vytvorenie vlády od septembrových volieb a druhý, o ktorom hlasoval aj parlament. V novembri poslanci odmietli, aby sa novým premiérom stal šéf Umiernenej strany Ulf Kristersson.

O poverení na zostavenie vlády rozhoduje vo Švédsku predseda parlamentu Andreas Norlén. Ak parlament odmietne navrhovanú vládnu zostavu aj na štvrtý pokus, musia sa konať nové voľby, čo si žiadna strana neželá, píše server TheLocal.se

Švédsko je v patovej situácii od volieb, v ktorých si väčšinu v parlamente nezaistili ani stredopravicová opozičná aliancia, ani stredoľavicový blok doterajšieho premiéra Löfvena. Tomu parlament vyslovil nedôveru už koncom septembra, avšak vo funkcií dočasne zostáva až do sformovania nového kabinetu.

Snahy o vytvorenie vlády komplikuje skutočnosť, že oba hlavné politické tábory vylúčili možnosť spolupráce s protiimigračnou stranou Švédski demokrati.