Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Úradujúci prezident Srí Lanky vyhlásil výnimočný stav

Demonštrant spí pod sochou pred sídlom prezidentského sekretariátu v Kolombe 15. júla 2022. Foto: TASR/AP

Táto ostrovná krajina s 22 miliónmi obyvateľov zápasí s nedostatkom devíz, kvôli ktorému má problém zaplatiť dovoz palív, potravín a liekov.

Kolombo 18. júla (TASR) - Úradujúci prezident Srí Lanky Ranil Vikramasinghe vyhlásil výnimočný stav, ktorým chce potlačiť sociálne nepokoje a riešiť hospodársku krízu, ktorá zachvátila túto ostrovnú krajinu.

Toto oznámenie bolo zverejnené formou vládneho vyhlásenia v nedeľu neskoro večer, informovala v pondelok agentúra Reuters.

Vo vládnom dokumente sa uvádza, že k vyhláseniu výnimočného stavu došlo "v záujme verejnej bezpečnosti, ochrany verejného poriadku a zachovania zásobovania a služieb nevyhnutných pre život spoločnosti".

Proces voľby nového prezidenta sa začal v sobotu, keď sa na svojom zasadnutí zišiel srílanský parlament. K voľbe novej hlavy štáty by malo dôjsť v stredu.

Jedným z kandidátov je aj Ranil Vikramasinghe označovaný za spojenca exprezidenta Gótábaju Rádžapakšu, zosadeného vlnou nedávnych nepokojov.

Protestujúci si však podľa Reuters želajú aj Vikramasingheho odchod z funkcie. Táto situácia podľa Reuters vyvoláva obavy, že jeho prípadné zvolenie za riadneho prezidenta vyvolá na Srí Lanke ďalšie nepokoje.

Demonštrant kráča zabalený v národnej zástave pred sídlom prezidentského sekretariátu v Colombe 15. júla 2022.
Foto: TASR/AP


Vikramasinghe je úradujúcim prezidentom od minulého piatku. Túto funkciu má vykonávať do zvolenia novej hlavy štátu.

Rádžapakša minulý týždeň ušiel pred povstaním na Maldivy a potom do Singapuru a podal demisiu.

Demonštrácie na Srí Lanke sa začali v apríli a situácia sa výrazne vyostrila v posledných týždňoch.

Túlavý pes stojí na ceste vedúcej do oficiálnej rezidencie zvrhnutého srílanského prezidenta Gótábaju Rádžapakša v Colombe 15. júla 2022.
Foto: TASR/AP


Podľa demonštrantov Rádžapakša s okruhom blízkych ľudí roky využíval a bral peniaze patriace štátu. Demonštranti jeho vládu zároveň vinili z toho, že urýchlila ekonomický úpadok krajiny.

Táto ostrovná krajina s 22 miliónmi obyvateľov zápasí s nedostatkom devíz, kvôli ktorému má problém zaplatiť dovoz palív, potravín a liekov. Ľudia už mesiace čelia rastúcej inflácii a výpadkom v dodávkach energií.

Ekonomická kríza, v ktorej sa Srí Lanka ocitla, je považovaná za najhoršiu od získania nezávislosti od Británie v roku 1948.

V apríli táto krajina prestala splácať dlh vo výške 51 miliárd dolárov a rokuje o finančnej výpomoci s Medzinárodným menovým fondom (MMF).