Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Úrady zmenšujú tábor pri Calais. Vysťahovať sa musia stovky migrantov

Na snímke migrant kráča cez stanový tábor v prístave Calais 18. januára 2016. Foto: TASR/AP

Majú nasledujúce štyri dni na to, aby vypratali svoje provizórne prístrešky a zobrali si osobné veci, uviedla agentúra AP.

Calais 19. februára (TASR) - Rozhodnutie o vyhostení dnes bolo vydané pre stovky migrantov žijúcich v utečeneckom tábore pri Calais známom ako "džungľa". Títo migranti majú nasledujúce štyri dni na to, aby vypratali svoje provizórne prístrešky a zobrali si osobné veci, uviedla agentúra AP.

Rozhodnutie o ich vyhostení zverejnila dnes miestna prokuratúra. Migrantom sídliacim v južnej časti provizórneho tábora ním nariaďuje, aby sa do nasledujúceho utorka do 20.00 h vysťahovali. Následne chce totiž túto časť tábora zrovnať so zemou.

Tamojšie úrady odhadujú, že v zmienenej časti tábora žije 800-1000 migrantov, humanitárne organizácie hovoria o výrazne vyššom počte. Migranti tam majú vybudované množstvo provizórnych obchodov, kaviarní, mešít a kostolov. Žijú však v extrémne nehygienických podmienkach.

Väčšina spomedzi celkových približne 4000 migrantov momentálne žijúcich v tábore pri Calais dúfa, že sa jej cez Lamanšský prieliv podarí dostať do Británie.

Úrady by migrantov chceli presunúť do neďalekých vyhrievaných obytných kontajnerov či prípadne iných prijímacích centier vo Francúzsku. Dúfajú tiež, že utečenci svoje plány na cestu do Británie ešte prehodnotia.