Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Úrady identifikovali prvé obete útokov v Bruseli

Na snímke žena vytvára zo sviečok tvar srdca pred budovou burzy v Bruseli 22. marca 2016. Foto: TASR/AP

Podľa údajov belgického ministerstva zahraničných vecí medzi obeťami a zranenými sú obyvatelia z vyše 40 krajín.

Rím/Brusel 23. marca (TASR) - Medzi prvými identifikovanými obeťami samovražedných útokov v belgickej metropole Brusel sú belgický vysokoškolák, štátny zamestnanec, ale aj žena z Peru zosobášená s Belgičanom. Informuje o tom dnes agentúra DPA s tým, že úrady pokračujú v pátraní po identite obetí a zranených.

Smrť 20-ročného študenta práva Leopolda Hechta potvrdil v odkaze na Facebooku dekan univerzity v Saint-Louis Pierre Jadoul.

Prostredníctvom Facebooku potvrdila úmrtie svojho zamestnanca Oliviera Delespessa aj Valónsko-bruselská federácia, francúzsky hovoriaca sekcia belgickej viacúrovňovej vlády.

Peruánske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že pri útoku na letisku zomrela peruánska občianka Adelma Marina Tapia Ruizová. Podľa belgických médií po nej ostali dve trojročné dcéry-dvojičky a manžel.




Informácie o ďalších obetiach sa musia podľa DPA ešte potvrdiť.

Starosta Bruselu Yvan Mayeur ešte v utorok večer upozornil, že identifikovanie obetí "potrvá".

Internetová stránka JSS News napísala, že na letisku zahynul Izraelčan Yossef Haim ben Haya Sarah Gittel.

Talianska vláda v Ríme má podozrenie, že pri výbuchu v stanici metra Maelbeek pravdepodobne zahynula jedna talianska občianka. "Premiér potvrdil, že overujú možnú taliansku obeť," uviedol poslanec Maurizio Lupi po zasadnutí s premiérom Matteom Renzim.

Belgická ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková uviedla, že pokračuje identifikácia ľudí, ktorí prišli o život alebo boli pri výbuchoch zranení - a je veľmi náročná. Dodala však, že momentálne je prvoradý zdravotný stav zranených, nie zisťovanie ich totožnosti.

"Mnohí zo zranených sú v umelom spánku, zatiaľ čo iní sú vo veľmi vážnom stave na jednotkách intenzívnej starostlivosti," vysvetlila De Blocková, podľa ktorej je identifikácia "neľahká aj preto, že mnohí zranení sú cudzinci".

Podľa údajov belgického ministerstva zahraničných vecí medzi obeťami a zranenými sú obyvatelia z vyše 40 krajín.

Dva výbuchy na medzinárodnom letisku Zaventem a jeden v stanici metra Maelbeek si vyžiadali celkovo životy 31 civilistov a zranili 300 ďalších ľudí. V nemocničnej starostlivosti ostáva stále 150 ľudí, 61 z nich je odkázaných na intenzívnu starostlivosť. Štyri osoby ležia v kóme a ich identita sa dosiaľ nepodarila určiť, uviedlo ministerstvo zdravotníctva.