Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Úrady ukončili v okolí sopky Fuego pátranie po nezvestných

Vulkanický popol stúpa do vzduchu počas pátrania záchranárov po nezvestných po erupcii sopky Volcán de Fuego v guatemalskom meste San Miguel Los Lotes 14. júna 2018. Foto: TASR/AP

Stratovulkán Fuego patrí medzi najaktívnejšie sopky v Strednej Amerike.

Guatemala 18. júna (TASR) - Úrady v Guatemale v nedeľu ukončili pátranie po nezvestných osobách v zóne, ktorú najviac postihli erupcie sopky Volcán de Fuego. Informovala o tom agentúra Reuters.

Séria erupcií, ktorá sa začala 3. júna, si vyžiadala najmenej 110 mŕtvych, 197 ľudí je stále nezvestných. Vyplýva to zo štatistiky agentúry CONRED, ktorej úlohou je zmierňovanie následkov katastrof.

"Pátranie bolo natrvalo pozastavené v obciach San Miguel Los Lotes a El Rodeo v provincii Escuintla ... zóna je neobývateľná a vysoko riziková," uvádza sa vo vyhlásení agentúry zverejnenom v nedeľu.

Volcán de Fuego, ležiaci 44 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Guatemala, stále slabo vybuchuje štyri alebo päťkrát za hodinu a z jeho krátera stúpa do výšky viac ako jeden kilometer stĺp sivého popola.

Stratovulkán Fuego patrí medzi najaktívnejšie sopky v Strednej Amerike. Je vysoký 3763 metrov a jeho názov v španielčine znamená "Ohnivá sopka".

Najnovšia erupcia je najsilnejšia od roku 1974.