Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Úrady v Lipeckej oblasti vyzvali obyvateľov, aby nevychádzali z domu

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Lipecká oblasť susedí s Voronežskou oblasťou, cez ktorú videl svedok agentúry Reuters v sobotu prechádzať vojenský konvoj žoldnierskej Vagnerovej skupiny.

Moskva 24. júna (TASR) - Úrady v ruskej Lipeckej oblasti v sobotu vyzvali obyvateľov, aby nevychádzali zo svojich domovov. Deje sa tak v čase prebiehajúcej vzbury bojovníkov z Vagnerovej skupiny proti vedeniu ruskej armády. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"V záujme zabezpečenia poriadku a bezpečnosti občanov Lipeckej oblasti operačné veliteľstvo regiónu žiada obyvateľov, aby bez naliehavej potreby neopúšťali svoje domovy a zdržali sa akéhokoľvek cestovania osobnou alebo verejnou dopravou," uviedlo vo vyhlásení tlačové oddelenie regionálnej správy.

Lipecká oblasť susedí s Voronežskou oblasťou, cez ktorú videl svedok agentúry Reuters v sobotu prechádzať vojenský konvoj žoldnierskej Vagnerovej skupiny.

Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin v sobotu ráno vyhlásil, že jeho bojovníci obsadili veliteľstvo ruskej armády v meste Rostov nad Donom. Tvrdí, že toto mesto budú naďalej blokovať a pôjdu až do Moskvy v prípade, ak za nimi neprídu ruský minister obrany Sergej Šojgu a náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov.

Prigožin v piatok večer obvinil vedenie ruskej armády, že nariadilo raketové útoky na tábory jeho bojovníkov. V reakcii na to prisľúbil, že "zastaví" najvyššie vedenie ruskej armády.