Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Úrady zabezpečili šikmú vežu v Bologni, aby predišli jej zrúteniu

Na snímke stredoveká veža Garisenda v talianskej Bologni v stredu 25. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Dve šikmé veže - Garisenda a Asinelli - na centrálnom námestí Piazza di Porta Ravegnana patria medzi najznámejšie bolonské pamiatky.

Miláno 3. decembra (TASR) - Úrady v talianskom meste Bologna zabezpečili okolie historickej veže Garisenda z dôvodu obáv, že jej naklonenie by mohlo viesť k zrúteniu. Mesto ešte v piatok oznámilo, že na práce na jej podopretie bolo vyčlenených 4,3 milióna eur. Práce sa uskutočnia v priebehu januára a februára. TASR informáciu prevzala z agentúry AP.

Dve šikmé veže - Garisenda a Asinelli - na centrálnom námestí Piazza di Porta Ravegnana patria medzi najznámejšie bolonské pamiatky. Už nejaký čas však vyvolávajú obavy a pozornosť sa sústreďuje najmä na menšiu Garisendu. Veža má výšku 48 metrov a na vrchole sa vychyľuje o 3,2 metra. Veža Asinelli meria 97 metrov.

Starosta Matteo Lepore v nedávnej diskusii poznamenal, že veža Garisenda sa nakláňa odkedy bola postavená "a odvtedy vyvoláva obavy". Ďalšie škody utrpela v stredoveku, keď boli vnútri postavené kováčske a pekárske pece. Starosta sa obrátil na taliansku vládu, aby požiadala o zapísanie veží do svetového dedičstva UNESCO.

Práce na spevnení oboch veží pokračujú od 90. rokov minulého storočia, pripomína AP. Predbežné práce na veži Garisenda budú zahŕňať vytvorenie ochranného priestoru, ktorý zabráni poškodeniu okolitých stavieb alebo zraneniu okoloidúcich v dôsledku "možného zrútenia", uvádza sa vo vyhlásení mesta. Dohľad nad miestom budú zabezpečovať videokamery.