Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Uruguajský prezident podpísal zákon o marihuane

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Zákon má podľa zámerov vlády vytvoriť regulovaný legálny trh s marihuanou.

Montevideo 25. decembra (TASR) - Uruguajský prezident José Mujica podpísal v noci nadnes zákon, ktorý má podľa zámerov vlády vytvoriť regulovaný legálny trh s marihuanou.

Tlačovej agentúre AP to potvrdil tajomník prezidentskej kancelárie Diego Cánepa. Išlo o posledný formálny krok, aby táto právna norma nadobudla platnosť.

Úradne miesta majú teraz čas do 9. apríla budúceho roka na sprecizovanie každého jedného aspektu regulácie trhu s marihuanou - od jej pestovania až po predávanie v lekárenských sieťach. Dúfajú, že celý systém bude normálne fungovať do polovice roka 2014.

Od dnešného dňa je v Uruguaji pestovanie cannabisu doma už legálnou záležitosťou, a to ročne až šesť rastlín na jednu rodinu - čo zodpovedá približne 480 gramom marihuany.

Zákon o marihuane je podľa prezidenta Mujicu odpoveďou vlády na zlyhanie svetovej vojny proti drogám. Montevideo sa podľa neho snaží len regulovať a zdaniť trh, ktorý už existuje, ale ovládajú ho zločinci.

Niektoré ďalšie krajiny povoľujú užívanie marihuany alebo jej pestovanie na lekárske účely či jej predaj. Uruguaj je však prvým štátom, v ktorom je odteraz legálny a regulovaný celý cyklus od pestovania až po užívanie tejto ľahkej drogy.