Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA a Británia: Rusko prevádzkuje globálnu hackerskú sieť

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Celosvetovo boli napadnuté milióny počítačov, avšak bezpečnostné úrady v USA a Británii ešte v plnej miere neprenikli do podstaty útokov, ku ktorým došlo.

Londýn 16. apríla (TASR) - Ruskí vládni hackeri útočia na kľúčovú štátnu infraštruktúru v Británii a USA, varovali bezpečnostné úrady. Britské Národné centrum pre kybernetickú bezpečnosť (NCSC), americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a ministerstvo vnútornej bezpečnosti USA v spoločnom vyhlásení obviňujú Kremeľ z krytia tejto hackerskej kampane.

Hlavnými cieľmi sú vládne a súkromné organizácie, ako aj kľúčové infraštruktúrne podniky a poskytovatelia internetových služieb, ktorí podporujú tieto sektory, informovala v pondelok spravodajská stanica Sky News.

Podľa daného vyhlásenia sa útočníci pokúšajú získať prístup k počítačovým sieťam na špionážne účely a "potenciálne položiť základy pre budúce útočné operácie". Riaditeľ NCSC Ciaran Martin na brífingu novinárom povedal, že ruskí hackeri úspešne prenikli do počítačových systémov britských energetických rozvodných sietí, ale nepodarilo sa im ich narušiť.

Celosvetovo boli napadnuté milióny počítačov, avšak bezpečnostné úrady v USA a Británii ešte v plnej miere neprenikli do podstaty útokov, ku ktorým došlo. Šéf NCSC označil Rusko za "najschopnejšieho protivníka" Británie v kybernetickom priestore a dodal, že riešenie ruských útokov je pre Londýn a jeho amerických spojencov prioritou.

Martin uviedol, že "mnohé metódy Moskvy využívajú základnú slabosť sieťových systémov, pričom NCSC poskytuje globálne poradenstvo a spúšťa obranné mechanizmy s cieľom odstrániť tieto základné útoky, čo umožňuje lepšie sa sústrediť na najsilnejšie hrozby". Podľa neho britské úrady sledujú ruských hackerov už vyše 20 rokov.