Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

USA a Británia tvrdia, že chcú deeskalovať napätie v Červenom mori

Na snímke lietadlo RAF Typhoon štartujúce z RAF Akrotiri na Cypre s cieľom zasiahnuť ciele v Jemene. Foto: TASR/AP

Nálety boli reakciou niekoľko týždňov trvajúce útoky húsíjov proti lodiam v Červenom mori.

Londýn 12. januára (TASR) – Úmyslom spoločných náletov proti húsíjským cieľom v Jemene je obnovenie "stability v Červenom mori". Vyplýva to z piatkového vyhlásenia USA, Spojené ho kráľovstva a ich spojencov. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Naším úmyslom naďalej zostáva deeskalácia napätia a obnovenie stability v Červenom mori. Náš postoj však zostáva nemenný – tvárou v tvár hrozbám nebudeme váhať brániť životy a voľný tok obchodu jednou z najdôležitejších lodných trás na svete," uviedli v spoločnom vyhlásení USA, Spojené kráľovstvo, Austrália, Bahrajn, Dánsko, Holandsko, Južná Kórea, Kanada, Nemecko a Nový Zéland.

Nálety boli reakciou niekoľko týždňov trvajúce útoky húsíjov proti lodiam v Červenom mori. Jemenskí povstalci podporovaní Iránom ich podnikajú zo solidarity s palestínskym militantným hnutím Hamas.

Vyhlásenie desiatich krajín uvádza, že "presné útoky mali narušiť a znížiť schopnosť húsíjov ohrozovať globálny obchod a životy námorníkov v medzinárodných vodách".

"Takmer tri desiatky útokov na obchodné lode zo strany húsíov od polovice novembra predstavujú medzinárodnú hrozbu. Dnešná akcia názorne dokázala spoločné odhodlanie (brániť) životy slobodu plavby a medzinárodný obchod a brániť životy námorníkov námorníkov pred nelegálnymi a neospravedlniteľnými útokmi," dodáva vyhlásenie.