Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

USA a Katar zablokovali Iránu prístup k peniazom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Zmrazené iránske peniaze minulý mesiac uvoľnila Južná Kórea a poslala ich do banky v Katare v rámci dohody o výmene väzňov medzi USA a Iránom.

Washington/Dauha 12. októbra (TASR) - Spojené štáty a Katar sa vo štvrtok dohodli, že Iránu neuvoľnia šesť miliárd dolárov, ktoré mal získať po septembrovej výmene väzňov medzi Washingtonom a Teheránom. S odvolaním na tri nemenované zdroje o tom informuje stanica NBC, píše TASR.

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena čelí v Kongrese tlaku republikánov aj demokratov, aby zablokovala prístup Iránu k peniazom až do vyšetrenia priamej účasti Irán na teroristickom útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael.

Zdroje NBC sa odvolávajú na námestníka ministra financií USA Wallyho Adeyemo, ktorý o rozhodnutí údajne informoval americkú Snemovňu reprezentantov.

Bidenova administratíva vopred vyhlásila, že Teherán bude môcť uvoľnených šesť miliárd dolárov využiť iba na humanitárne účely. Kritici však tvrdia, že peniaze sú zameniteľné a Irán môže všetky prostriedky, ktoré dostane, použiť na financovanie terorizmu.

Zmrazené iránske peniaze minulý mesiac uvoľnila Južná Kórea a poslala ich do banky v Katare v rámci dohody o výmene väzňov medzi USA a Iránom.